Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Akademik Personele Sağlayacağı Fırsat ve Kazanımlar Paneli Gerçekleştirildi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın oluşturmuş olduğu Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) çerçevesinde, Valiliğimiz Başkanlığında yapılan Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) 1.8 numaralı eylem planı kapsamında, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi işbirliği ile Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Akademik Personele Sağlayacağı Fırsat ve Kazanımlar Paneli gerçekleştirildi. Başkanlığını Mühendislik Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. İsmail Göktay Ediz’in yaptığı panelde, TÜBİTAK Bilimsel Programlar Baş Uzmanı Bayram Yılmaz, KOSGEB İl Müdürü Yaşar Yıldırım, Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Proje Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Birimi Başkanı İskender Cem Leblebici panelist olarak yer aldı.

Panel öncesi KÜSİ Heyet (Bilim-Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Albayrak, Sosyal Sigortalar Güvenlik Kurumu İl Müdürü İsmail Sayar, KOSGEB İl Müdürü Yaşar Yıldırım, İş-Kur İl Müdürü Kamil Uçan, Zafer Kalkınma Ajansı Tekno Yatırım Destek Uzmanı Kutlu Eser, TSE İl temsilcisi Erhan Özger) Sözcüsü olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Temsilcisi ve Mühendislik Fakültemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Gün Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği heyetinin 2 yıldır sürdürdüğü faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Yrd. Doç. Dr. Ayhan Gün sunumunda şunları dile getirdi. “Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürümüz Mehmet Albayrak’ın katkılarıyla Yaklaşık 40’ın üzerinde firmaya ziyaretler gerçekleştirilerek firmalara Tekno Yatırım, AR-GE ve Tasarım Merkezlerinin Avantajları, Proje hazırlama, KOSGEB Teşvikleri, SGK Teşvikleri, İŞ-KUR İşbaşı Eğitim Programları, TSE, ve Kalkınma Ajansı Destekleri konularında bilgiler aktarıldı.

İlimizde 2016 yılında 2 AR-GE merkezi varken; 2017 yıl sonu itibariyle’de 5 AR-GE, 2 Tasarım Merkezi kuruldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza AR-GE ve Tasarım Merkezi olabilecek yeni firmaları bildirdik. 2018’de AR-GE Merkezi sayımızın on civarında olabileceğini düşünüyoruz.

Kurulan AR-GE Merkezlerinde ülke ekonomisi için projelerin hazırlandığını ve bu projelerde AR-GE çalışanlarının yanında ilgili akademisyenlerin de görev aldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ayhan Gün sözlerini şu şekilde sürdürdü:  “Dumlupınar Üniversitesi olarak Yenilikçi ve Girişimci Üniversiteler Endeksinde ilk 50 Üniversite içerisindeyiz. Kamu kurumlarıyla yapılan işbirlikleri, Girişimcilik Kursları ve TÜBİTAK Projeleri endeks için üniversitemize ve şehrimize puan kazandırmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda 1505 proje sayısı bir idi. Bu sene içerisinde hazırlanan proje sayımız 6 oldu. 2016 ve 2017 yılları itibariyle sanayi odaklı bitirme tezleri yazılması için eğitimler verdik. Buradaki amacımız proje kültürünü geliştirmekti. KÜSİ olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda birçok kişinin istihdam edilmesini sağladık. Üniversitemiz Rektörlüğünün İŞ-KUR ile yapmış olduğu işbirliği sonucunda İşbaşı Eğitim programları kapsamında Nursan A.Ş.’nin eğitim modüllerine destek verdik. Aynı çerçevede Mar-Tur için de bu tür bir çalışma gerçekleştirdik. Bu firmalarda yaklaşık 300 kişinin istihdamına vesile olduk. Firmalardan talep gelmesi durumunda bu tür eğitimleri vermeye hazırız. Üniversite ve KÜSİ heyeti olarak amacımız ülkemize, insanımıza katkı sağlamaktır.”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın KÜSİP Portalını oluşturarak bilim insanları ile firmaların iletişime geçmelerinin amaçladığını ve birçok faaliyetin sergilendiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ayhan Gün AR-GE Merkezi kurmak isteyen firmalara da destek olacaklarını belirterek Teknoloji Transfer Ofisinin kurulması üzerine de çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Panel Başkanı Prof. Dr. İsmail Göktay Ediz yaptığı giriş konuşmasında, üniversitelerin bilgi birikimini kamu ve sanayi ile birleştirerek çalışmalar yapması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ciddi çalışmalarının olduğunu KÜSİ de bunlardan bir tanesi olduğunu belirterek bu çalışmalarda emeği olan herkese teşekkürlerini sunarak sözü panelistlere bıraktı.

Panelde ilk konuşmayı gerçekleştiren TÜBİTAK Bilimsel Programlar Başuzmanı Bayram Yılmaz, Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği üzerinde durarak bu işbirliğinin daha iyi oluşturulması için önerilerde bulundu. Üniversitelerde üretilen bilginin sanayide daha çok kullanması gerektiğinin altını çizen Bayram Yılmaz, TÜBİTAK’ın bu tür geri beslemeleri değerlendirerek çalışmalar yaptığını söyledi. TÜBİTAK’ın akademisyenlerle daha etkili iletişime geçmesi için öğretim üyelerinin ve araştırmacıların TÜBİTAK’ın ARBİS kayıtlarındaki özgeçmişlerini daima güncel tutmaları gerektiğini söyleyerek sözlerine son verdi. Bilimsel Programlar Başuzmanı Bayram Yılmaz panel haricinde İlimizde faaliyet gösteren firmalara da ziyaretlerde bulunarak proje hazırlamada dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgiler aktardı. 

KOSGEB Müdürü Yaşar Yıldırım, KOSGEB hakkında açıklamalarda bulunarak KOSGEB’in desteklediği projeler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Proje Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Birimi Başkanı İskender Cem Leblebici, Avrupa Birliği ve yararlanılabilecek dış fonlar ve Kalkınma Ajansları hakkında bilgiler içeren sunum gerçekleştirdi. Bölge Üniversiteleri ile karşılıklı işbirliği içerisinde olduklarını vurgulayan İskender Leblebici uygun alt yapının oluşturularak, birlikte Avrupa Birliği projeleri yazmaya daima hazır olduklarını dile getirdi.

Panel Başkanı Prof. Dr. İ. Göktay Ediz, düzenlemiş oldukları panelin öğretim üyelerine yönelik bir panel olduğunu bundan sonraki çalışmaların Sanayiciler– Akademisyenler ile birlikte olacağı bilgisini aktardı.

Panel sonunda, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kaan Eraslan panelistlere teşekkür ederek panelin  verimli geçtiğini ve sürekliliğinin sağlanması gerektiğini ifade ederek Akademisyen - Sanayici buluşmasının zaman kaybetmeden yapılmasının belirlenen hedeflere ulaşmada etkin olacağını vurguladı.

Katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür plaketleri Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kaan Eraslan tarafından takdim edildi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 23 Kasım 2017, Perşembe / 2529 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler