Uluslararası Çini Şenliği (Panel/Workshop/Sergi) Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Üniversitemiz, Kütahya Belediyesi, Zafer Kalkınma Ajansı ve Dumlupınar Çini Seramik Araştırma Merkezi işbirliğiyle Uluslararası Çini Şenliği (Panel/Workshop/Sergi) düzenledi. Etkinlik kapsamında düzenlenen açılış programına Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya İl Jandarma Komutanı J. Alb. Tayfun Dündar, Kütahya İl Emniyet Müdür Hasan Çevik, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı, KÜTSO Başkanı Nafi Güral, mülki amirler ile çok sayıda yerli ve yabancı sanatçı katıldı.

Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören şunları dile getirdi: “Çini Şenliği, sadece yerel sanatçılarımızla ve akademisyenlerimizce gerçekleşmeyecek, farklı illerden ve ülkelerden katılımcılarımız olacak. Bildiğiniz üzere, bu etkinlik proje ekseninde gerçekleşiyor. Zafer Kalkınma Ajansımız ve Kütahya Belediyemizin işbirliği söz konusu. İşbirliği ve koordinasyon olduğunda güzel işlerin başarabileceğinin iyi bir örneği bu etkinlik.”

Çini, Kütahya’mızın en önemli değerlerinden biridir ve en önemlisidir diyen Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kütahya dendiğinde akla çini geliyor. Böylesine önemli ve marka değeri olan bir konuda kurumlar arası işbirliği yapılan etkinliğin niteliğini de arttırıyor. Bu etkinliğin kuşaktan kuşağa aktarılan çinimiz için ve Kütahya’mız için hayırlı olmasını diliyorum. Geçen yıl eğitim öğretime başlayan Kütahya GSMYO’nun bu ikinci etkinliği. Güzel işler çıkaran meslek yüksekokulumuzun başta Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. M. Faruk Ebeoğlugil olmak üzere, akademik, idari ekibimizi ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum.”

Konuşmasında özeleştiri de yapan Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören şu önemli noktalara değindi: “Kütahyalı hemşerilerimizin çini ve seramiğe ne denli önem verdiklerini, sahip çıktıklarını biliyoruz. Bunda kuşku yok. Çini sadece sanat değil, aynı zamanda ticari ve ekonomik öneme de sahip. Önemli geçim kaynağımız. Kaygılandığım nokta, umarım ticaret sanatın önüne geçmez. Eğer böyle olursa, Kütahya’mız ve çinimiz bundan büyük yara alır, zarar görür. Sahip çıktığımızı sanıyoruz, ama gerek seramik mühendisliği gerekse çini seramik bölümlerinden mezun olan Kütahyalı sayımızın azlığı oldukça düşündürücüdür. Bu bölümlerimiz artık öğrenci almıyor olmasına üzülüyorum. Kütahya’mızın taşı toprağı, pınarı çınarı, ılıcası kaplıcası, yazı kışı her şeyi güzel. Bu güzelliklerin farkında olan ve sahip çıkan herkesi selamlıyorum.”

KÜTSO Başkanı Nafi Güral yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Bu etkinlik, çini için farkındalık yaratma açısından çok değerli. 2003’ten beri yapılan çalışmalarla çini için coğrafi işaret alınabildi. Çini ile ilgili yapılası gerekenler olduğunu düşünüyorum. Çininin sanat ve ekonomik değeri var. Ancak ekonomik değer için sanat feda edilemez. Bu güzel etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu yaptığı konuşmada Belediye olarak Çini ve sanatçılara değer verdiklerini bundan sonra da bunun devam edeceğini belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ Kütahya’da her 5 aileden 1’i çini sektöründe, Kütahya’da 400’den fazla sanat ve zanaat atölyeleri bulunmak. 40-45 bin insanımız çini sektöründen ekmeğini kazanıyor. 2016 yılında UNESCO, çiniyi kültür mirası listesine aldı. Bizler uluslararası  platformlarda çiniyi ve Kütahya’mızı anlatıyoruz. Zafer Kalkınma Ajansımız ile çini ile ilgili çalışmalar yapmaktayız. Çini ve sanatçılarımızı destekleyerek Kütahya’yı açık hava müzesi haline getirmeliyiz.”

Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı çininin kültür ve medeniyetimizdeki yerine değinerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Çini sektörünün desteğe ihtiyacı var. 2002’den beri çini sektörü ile toplantılar yapıyoruz. Coğrafi işaret aldık. Çini Tasarım Merkezi hayata geçiriliyor. Satış ve pazarlamada sorunlar yaşamaktayız. Üretici emeğinin karşılığını alamıyor. Aracılar kazanıyor. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Türkiye’den girmeye en büyük aday Kütahya. Çinide KDV’nin düşürülmesi için taleplerimizi gerekli yerlere ilettik. Çini ve çini sanatçılarını her zaman desteklemeye devam edeceğiz.”

 Topraktan yaratılan ve toprak olacak insanın toprakla uğraşması insanlık kadar eskidir diyerek sözlerine başlayan Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir yaptığı konuşmada sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çini Kütahya markasıdır. Kütahya’mızın birlik ve beraberlik kabiliyetini gösteren bir unsur da çinidir. Valiliğimiz, Belediyemiz, Üniversitemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Kalkınma Ajansımız ve diğer kurumlarımız çini etrafında bir araya geliyoruz. Tarihimizden ve kültürümüzden gelen çiniyi yaşatmak temel gayemizdir. Bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından, çini sanatına büyük emekler veren Elhamra Çini Kurucusu Ahmet Kerkük’ün belgeseli gösterildi. Ardından emeklerinden dolayı Ahmet Kerkük’e Vali Ahmet Hamdi Nayir ve Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören tarafından plaket takdim edildi. Açılış programı, UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Sanatçılarının eserlerinden oluşan Çini Sergisi’nin kurdele kesimi ile son buldu.

Ulusal ve uluslararası birçok çini ve seramik sanatçısının katılacağı panel, workshop ve sergiler 14 Ekime kadar devam edecektir. Tüm halkımız etkinliklere davetlidir. 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 09 Ekim 2017, Pazartesi / 2908 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler