Afet ve Acil Durum Yönetiminde Kurumlar Arası İş Birliği ve Yönetişim Çalıştayı Düzenlendi

Üniversitemiz İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu yönetimi Bölümü tarafından Afet ve Acil Durum Yönetiminde Kurumlar Arası İş Birliği ve Yönetişim Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur, Kütahya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Ali Artun, öğretim üyelerimiz, STK Temsilcileri ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Çalıştay açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören, “Afet ve acil durum geniş bir kavram. Sadece kavram olarak değil aynı zamanda bir bölgede meydana gelen afet o bölgede sınırlı kalmıyor, dolaylı yolla olsa da büyük bir bölgeyi etkileyebiliyor. Son yıllarda çok sık yaşadığımız seller, depremler, yangın olayları gibi doğal afetlerden sosyal ve ekonomik krizlere, çevre sorunlarına kadar yaşadığımız ev yaşanılası muhtemel risk ve krizler insanlığı her geçen gün daha da tehdit etmektedir. Siber saldırılarda günlük hayatın adeta durma noktasına gelmesi, bağımlılık yaratan teknolojik faaliyetleri biran kullanamama durumlarını düşündüğümüzde travmatik olmakta ve psikolojimizi derinden etkilemektedir. İçinde yaşadığımız coğrafyada süren savaşın bizleri, ekonomimizi, sosyal yaşantımızı ne denli etkilediğini hepimizi biliyoruz. Bu göç dalgaları bizim şahit olduğumuz afet ve acil durumlarda kurumlar arası iş birliğine hatta ülkeler arası iş birliğine güzel bir örnektir. Yaşadıklarımız gösteriyor ki gelecekte yaşanması muhtemel enerji, su, gıda krizleri karşısında acil durumu iyi yönetecek bir düşünce ve eylem sistemine gereksinim vardır. Bu çalıştay ve çalıştayın asıl konusu bu açıdan da oldukça önemlidir” dedi.

Kütahya halkını yangın konusunda bilinçlendirmeye yönelik yapılan faaliyetler hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, “Yerel yönetici, yerel birim olarak bu çalıştayda yer almak bizim için önemli. Biz belediye olarak doğal afetlere yönelik hazırlık çalışmalarımızı her geçen daha iyi hale getiriyoruz. İtfaiye binamızı ve ekipmanlarımızı yeniledik, daha etkin mücadele imkanına kavuştuk. Şehrimiz Doğu ve Batı kesiminde uzama söz konusu. Dolayısıyla tek yerde itfaiye olması müdahaleye sıkıntı vereceği düşüncesiyle ikinci bir itfaiye yeri oluşturulmasıyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öte yandan halkımızı yangın noktasında eğitmek bizim başlıca görevlerimizden biri. Bu sebeple belli dönemlerde gönüllü itfaiyeciler yetiştirerek halkımızı eğitmek için çaba sarf ediyoruz. Bunun yanında bugüne kadar şehrimizde hiç yapılmayan 27 km. yağmur suyu hattının ihalesini gerçekleştirdik, hizmete sunduk. Önümüzdeki günlerde şehrimizin Batı kesiminde de yağmur suyu hattı çalışmalarını sürdüreceğiz. Devlet Su İşleri ile beraber yürüttüğümüz 13 adet dere yatağımız var. Yoğun bir yağış olmadan, afet yaşanmadan önlemleri kurumlarımızla beraber alma gayretindeyiz. Kamu kurum ve kuruluşlarımızın binalarının çoğunda yenileme ve güçlendirme çalışmaları yapıldı. Biz belediye olarak depreme dayanıklı olmayan evleri de yıkarak halkımızı daha modern ve güvenilir yapıya kavuşturmak için çalışmalarımızı süratli şekilde sürdürüyoruz. Belediye olarak bu çalışmaların altından tek başımıza kalkmamız çok mümkün değil o yüzden Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın destekleriyle çalışmalarımızı tamamlayacağız” dedi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Afet ve acil durum gibi önemli bir konunun yönetiminde iş birliği başarıyı etkileyecek en önemli hususlardan biri. Bu kadar önemli bir konuda başarının en önemli ögesi olan kurumlar arası işbirliğini geliştirmeye yönelik bu toplantımızda bu ikisinin önemine uygun olarak ayrı bir önem kazanmış oluyor. Atalarımız bize cennet gibi bir vatan bırakmışlar hep bunu söylüyoruz. Uğruna canlar feda edilecek bir toprak parçasında yaşıyoruz. Cennet gibi vatan bırakmışlar ama depremden, selden, heyelandan azade onlarla sıkıntısı olmayan bir toprak değil. Üzerinde yaşadığımız topraklar aşağı yukarı dünyada görülebilecek bütün felaketlere de maruz kalabilecek, bunların da önleminin alınması gereken topraklar. Bunu da yaşadığımız örneklerle, depremlerle, heyelanlar ve sellerle birebir yaşayıp görüyoruz. Bu tür meydana gelebilecek genel manada halkı etkileyen afetlerde birlikte, eşgüdüm içerisinde, ekip anlayışı içerisinde çalışmak çok önemli.

Yapımızda önemli ölçüde bir farklılaşma yaptık. Özellikle 1999 depreminden sonra alınabilecek önlemleri kitap üzerinde, kanun seviyesinde, masa başında tamamladık sayılır. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde her il kendi afet müdahale planlarını hazırladı. Örneğin Kütahya Afet Müdahale Planı (TAMP Kütahya) hazırladı. Masa başına baktığımızda bir eksiğimiz yok ama bu eksiği tamamlamış olmamız her şeyi bitirdiğimiz anlamına gelmiyor. Eğer biz bu planlar içerisinde yer alan kurumların birbirlerini tanıma, birlikte hareket etme, bir olayda, bir durumda nasıl yardımlaşabileceklerini, nasıl haberleşebileceklerini öğrenmelerini sağlarsak başarımızı bu şekilde artırmış olacağız” dedi.

Ferdi başarılara değil ekip başarılarına ihtiyaç duyulduğuna değinen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Buradaki çalıştayda bütün kurum ve kuruluşlarımız planda kendilerine verilen ana çözüm ortağı, destek çözüm ortağı gibi farklı rollerin hangi usullerle yapabilecekleri, hangi usulde yapıldığını iş birliği ve koordinasyonun daha iyi olabileceğinin bir çalışması olacak. Kamu kurum ve kuruluşları yerel yönetimleriyle birlikte bu işin içerisinde elbette var olacak. Üniversitemiz bu konudaki bilgi ve birikimiyle, Sivil Toplum Kuruluşlarımız bu konudaki gayretleriyle, personeliyle, eğitimiyle bu işin içinde var olacak. Başarı bu şekildeki bir başarı olacak, ekip başarısı olacak. Ferdi başarılara değil, ekip başarılarına ihtiyaç duyduğumuz en önemli konulardan birisi afet ve acil durumlar. Bizim de her gün karşı karşıya geleceğimiz konulardan birisi. Kütahya olarak baktığımızda bizler bu konunun hem birinci derecede muhatabıyız, hem de diğer yerler kamuya muhatap olduğunda tahlisiye ekibimiz gibi veya bu konuda daha önce yaşanan afetlerden alınan derslerdeki tecrübesini geliştirmiş personelimiz gibi bir farklı sorumluluğa sahip il olduğumuzu düşünüyorum. Temennimiz afetlerle hiç karşılaşmamak ama karşılaştığımızda da afet etkilerini en aza indirecek afet öncesi, afet sırası, afet sonrası tedbirlerle zararları ortadan kaldıracak bir çalışmayı da birlikte yapacağız. Bu çalışmanın ana amacı bu” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Yrd. Doç. Dr. Murat Yaman çalıştay hakkında katılımcıları bilgilendirirken Kütahya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Ali Artun da Kütahya Afet Müdahale Planı (TAMP Kütahya) ile Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES) ve yürütülen faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Açılış konuşmalarının ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir ile Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu'na çalıştaya verdikleri desteklerinden dolayı plaket takdim edildi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 18 Mayıs 2017, Perşembe / 1831 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler