8. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu Üniversitemizde Gerçekleştirildi

Kütahya Güzel Sanatlar Derneği öncülüğünde ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yöneticiliğinde; Kütahya Valiliği, Kütahya Belediye Başkanlığı, Üniversitemiz, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası ve Kütahya Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi birlikteliği ile 8. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu Prof. Dr. Cihan Işıkhan sunumuyla, Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Sempozyumda konserler, atölye çalışmaları, panel, konferans, resim ve fotoğraf sergileri yer aldı.

Kütahya Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Bayram Yıldız yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Kütahya türkülerinin babası Hisarlı Ahmet’i rahmetle anıyorum. Müziği sevmek kolaydır. Gerekli evrensel değerlere sahip olmadan müziği anlamak zordur. Bu yılki 8. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu’nun konusu müzik, teknoloji ve medya. Sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.’’

Hisarlı Ahmet’in oğlu olmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Mustafa Hisarlı: “Çok kıymetli değerli bulduğumuz şeyler vardır. Kıymet ve değeri birbirinden ayıramayız. Örneğin kızgın çöldeyiz su arıyoruz, yukarıdan bir bardak su ve bir kase altın arasında seçime bırakılıyoruz. Hangisi değerlidir? Kütahyalı olmaktan, Hisarlı Ahmet’in oğlu olmaktan çok gururluyum, mutluyum” dedi.

Hisarlı Ahmet’in dizeleriyle konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Üniversitelerin temel görevlerinden biride içerisinde yer aldıkları şehirlere fayda üretmeleri, değer katmalarıdır. Değer katan Üniversite sloganıyla 25 yılı geride bırakan Üniversitemiz Kütahya’mız ve Ülkemiz ile kaynaşarak kültür ve sanat faaliyetlerini yoğunlaştırmakta, şehrin sahip olduğu değerlerle hem hal olmakta, şehrin sakinleriyle yakın ilişkiler içerisinde, bir yandan akademik ve bilimsel çalışmalara, diğer yandan sosyal ve kültürel çalışmalara önem ve öncelik vermektedir.

Bu yönde içtenlikle destek verdiğimiz çalışmalardan biride, bu yıl 8. Düzenlenen Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu'na verdiğimiz destektir. Bu sempozyumu Üniversitemizde düzenlemekten dolayı mutluyuz. Hisarlı Ahmet adına düzenlenen bu sempozyum Kütahya’nın ulusal ve uluslararası müzik dünyasında duyurulması açısından alanın en önemli çalışmalarından biri olarak kabul edilmektedir.”

Kütahya bu bölgenin en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biridir. Klasik edebiyatın kurulduğu yerdir. Şeyhi’nin, Ahmedi’nin, Gaybi Sunullah’ın, Pesendi’nin şehridir. Musiki ve resim şehridir diyen Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Üniversitemizin 25. Kuruluş yılını kutladığımız bu günlerde, 8. Uluslararası Hisarlı Sempozyumu’nun kentimize yeni değerler katacağına inanıyorum. Burada sunulacak olan bildirilerin ve etkinliklerin, sempozyum vesilesiyle şehirmize gelen siz değerli konuklarımıza kalıcı etkileri olmasını diler sempozyumun Küytahya’mıza ve ülkemize müzik alanında yeni ufuklar açmasını ayrıca ve sempozyum vesilesiyle ‘Hisarlı Ahmet Müzik Üniversitesi’ kurulması için kamuoyunu oluşmasını dilerim.”

Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Kölgeli; “Hisarlı Ahmet ile ilgili, müzikle ilgili birisi olarak bu sempozyumun düzenlenmesinden dolayı çok mutluyum. Kütahya yöresel olarak zeybek oynanan yörelerimizden biridir. Hisarlı Ahmet bu alanda önemli eserler vermiş bir kaynaktır. Dünyaya tanıtılması gereken bir isimdir. Farklılığı tüm ezgilerinde ortaya çıkmaktadır. Kütahya’nın bu tür eserler veren sanatçılarla tanınması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Sözlerine Hisarlı Ahmet’i rahmetle anarak başlayan Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir: “8. Hisarlı Ahmet Sempozyumu’nda ilimize değer katan bu değerli şahsiyeti anmaktan çok mutluyum. Kütahya’yı tanıtırken Kütahya’mız tarihi, kültürü, doğal güzelliği, sanayisi olan şehir diyoruz. Sanat şehri diyoruz. Bunu söylerken Hisarlı Ahmet’in eserlerine dayanarak söylüyoruz. Bizler vefatından sonra büyük şahsiyetleri anlıyoruz. Türk halk müziğine katkılar vermiş halk ozanlarına örnek, sanatçıların önemli kaynağı olmuş, Kütahya Türküsü denildiğinde kaynak kişi Hisarlı Ahmet’tir. Keşke Kütahya’mız Hisarlı Ahmet kadar tanınsaydı.”

Ayrıca sempozyum sonunda sempozyuma destek olan İsmet Çatak’a ödül takdim edildi. Sempozyumda Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülen Akif Gür, ödülünü Nafi Güral’ın elinden aldı. Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Kölgeli, sponsorluklarından ötürü Nihat Delen’e ödülünü takdim etti.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 15 Mayıs 2017, Pazartesi / 2317 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler