Türk Kültürel Kimliği ve Gençlik Konferansı Düzenledi

Üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Türkiyat Araştırmaları Topluluğu tarafından, konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Özkan’ın katıldığı Türk Kültürel Kimliği ve Gençlik Konferansı düzenlendi.

Konferansa Kutadgu Bilig’den okuduğu ‘Bayat atı birle sözüq başladım/ Törütgen, işidqen, keçürgen idim’ dizeleriyle sözlerine başlayan Prof. Dr. İsa Özkan şunları dile getirdi: “Türk Kültürel Kimliği, Türk milletinin maşeri şuuru ve irfanından doğan onun duyuş, düşünüş ve yaşayış biçimini oluşturan değerler bütünüdür. Türk milleti çok eski ve köklü bir yapıya sahiptir.”

Bilge Kağan taht sürecinin ilahi bir süreç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İsa Özkan sözlerinin devamında şunları dile getirdi: “Kağanlık bir hizmettir. Mukaddestir. Kültürel kimlik milletle canlılığını korur. Milletinde Kağan’a karşı vazifeleri vardır. Millet cahil olmayıp değerlerinin farkında olmalı, özenti olmamalıdır. ‘Yeri tutan dağ, milleti tutan Bey’ sözüyle Divan-ı Lügatit Türk’te bunun önemi vurgulanmıştır. Kağan milleti için, millet kağan içindir. Millet birey olarak değil sosyal varlık olarak kültürel kimliği yaşatır. Her dönemde yöneticiler eleştirilmiştir. Padişahlar bile ‘senden büyük Allah var’ denilerek ikaz edilmiştir.”

Türkçeyi doğru kullanmanın önemine ve milli kimlik göstergelerine değinerek dil bilmenin Kültürel kimliğin en önemli taşıyıcısı dildir. Dil edebiyatın ana malzemesidir diyen Prof. Dr. İsa Özkan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türk genci yazı ve konuşma dilinde yeterlik düzeyine erişmiş kişidir. Bölge, yöre, ağız değil aksansız Türkçeyi kullanan insandır. Türkçe, akıcı ve anlaşılır konuşulmalı. Bir diğer milli kimlik göstergesi de duygu birliğidir. Zafer kutlamalarını coşkuyla yaşamak, yası hep beraber tutmaktır. Milli kültürümüzü yaşatmak çaba gerektirir. Gelecek, gençlere emanettir. Milli kültür taşıyıcısı, manevi mirasa sahip çıkan insanlardır.”

Konferans sonunda Prof. Dr. İsa Özkan dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 27 Nisan 2017, Perşembe / 1642 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler