Ermeni Meselesinde Algılar ve Gerçekler Konferansı Düzenlendi

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından, konuşmacı olarak Fen Edebiyat Fakültemiz Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Kolay’ın katıldığı Ermeni Meselesinde Algılar ve Gerçekler Konferansı düzenlendi.

Gerçekleşen konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Arif Kolay şunları dile getirdi: “Her Nisan ayında, Ermeni lobisinin dünyada oluşturmaya çalıştığı algı çalışmalarına, operasyonlarına maruz kalıyoruz. Ancak tarihe baktığımızda Ermeni iddialarının yanlış, çarpıtılmış ve gerçekle bağdaşmadığı görülmektedir. Ermenilerin son döneme kadar bir devleti bulunmamaktadır. Selçukluların Anadolu’yu yurt tutmasından önce Ermeniler boyunduruk altında yaşamaktaydı. Selçuklu idarisinde rahata kavuştular. Osmanlı döneminde, Ermenilerin rahatça dini vecibelerini yerine getirmeleri için ayrıcalıklar tanındı.”

19. Yüzyıla kadar Osmanlı-Ermeni ilişkilerinde hiçbir sorun yoktu diyen Yrd. Doç. Dr. Arif Kolay sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ermenilerin Osmanlı’da sahip olduğu statüleri, diğer millet ve cemaatlerin sahip olduğu statüden çok daha yüksekti. Islahat Fermanı azınlıklar için çıkarılmıştı. Ancak Islahat Fermanı’na en çok muhalefeti Ermeniler gösterdi. Islahat Fermanı’na karşı çıktılar. Ermenilerin Islahat Fermanı’na karşı çıkmalarının nedeni diğer azınlıklarla bir olmak istememeleriydi. Osmanlı Devleti’ndeki ayrıcalıklarını kaybetmek istememeleriydi.”

19. Yüzyılla birlikte, Osmanlı üzerinde planlar yapan ülkeler Ermenileri kullanmaya başladı diyen Yrd. Doç. Dr. Arif Kolay “Ermenilere isyanlar çıkarttılar. Ermenilere katliamlar yaptırdılar. Ermeniler, 2. Abdülhamit’e suikast yaptı. 1. Dünya Savaşı’na gelindiğinde Ermeniler ihanet içerisine düştüler. Yüzyıllarca beraber yaşadıkları komşuları, arkadaşları olan Türklere düşmanlık yaptılar. Bunun sonucu Osmanlı Devleti huzuru sağlamak amacıyla Ermenileri kendi ülkesi içerisinde başka bir yere yerleştirme kararı aldı. Olaylar da burada başlıyor. Ermeniler, bizi uluslararası arenada sıkıştırmaya çalışıyor. Yabancı kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorlar.” dedi.

Konu ile ilgili Osmanlı belgelerinden örnekler gösteren ve Ermenilerin yaptığı propaganda amaçlı film ve belgelere değinen Yrd. Doç. Dr. Arif Kolay, Türkiye’nin de kamuoyu oluşturması için elindeki belgeleri kullanarak sanatsal faaliyetler tertip etmesini, Türkiye’nin, Ermenilerin yaratmaya çalıştığı gerçek olmayan yanlış algı ile daha çok mücadele etmesi gerektiğini belirtti.   

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 31 Mart 2017, Cuma / 1809 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler