Üniversitemizde, Çocuk İstismarı Hakkında Bilinçlendirme Konferansı Düzenlendi

Genç öğretmen adaylarını çocuk istismarı hakkında bilgilendirmek ve öğretmen adaylarında konu hakkında farkındalık yaratmak adına, Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kültürel Mirası Koruma Topluluğu tarafından, konuşmacı olarak Uzman Klinik Psikolog Psikodramatist Murat Aldan’ın katıldığı Çocuk İstismarı Hakkında Bilinçlendirme Konferansı düzenlendi.

Konferansta önemli bilgiler veren Murat Aldan şunları söyledi: “İhmal, çocuk istismarının oluşmasına giden yolun başıdır. Bir çocuğun beslenmesi, sağlıklı yaşaması, korunması, eğitim alması ve sosyalleşmesi konularında ailelerin çocuklarına karşı sorumluluklarını yerine getirmemesi ihmal olarak adlandırılmaktadır. Çocuk istismarı; anne, baba veya çocuğun bakımı, sağlığı ve korunmasından sorumlu kişilerin giriştiği veya girişmeyi ihmal ettiği eylemler sonucunda çocuğun her türlü fiziksel, ruhsal, cinsel veya sosyal açıdan zarar görmesi, sağlık ve güvenliğin tehlikeye girmesi olarak tanımlanabilir.”

Çocuk istismarı fiziksel, duygusal ve cinsel olarak üç gruba ayrılmaktadır diyen Murat Aldan sözlerine şöyle devam etti: “Çocuğu dövmek, aşağılamak, hizmetçi gibi kullanmak, itip kakmak, çimdiklemek, ağlatmak vb. eylemler fiziksel istismardır. Çocukta fiziki yaralanmalara, kırıklara, morluklara neden olur. Uzun dönemde çocukta psikolojik sorunlara, madde bağımlılığına, evden kaçmalara neden olmaktadır. Çocuğu reddetme, umursama, aldırmazlık, yıldırma, yoksun bırakma ve aşırı baskı duygusal istismar türleridir. Duygusal istismar da psikolojik bunalımların yanında intihara teşebbüse, madde kullanımına, içe kapanmaya, zayıf benlik saygısına neden olmaktadır. Cinsel istismar ise psiko-sosyal gelişimini tamamlamamış bir çocuğun bir yetişkin tarafından cinsel uyarı için kullanılmasıdır. Çocuğa yönelik, onun tam anlamadığı, gelişimsel olarak hazır olmadığı, bilerek onaylamadığı toplum kurallarına ve yasalara uygun düşmeyen cinsel davranışlardır.”

Cinsel istismarın mutlaka şiddet içermesi gerekmez, çocuğun rızasının olup olmadığına bakılmaz diyen Murat Aldan sözlerinin devamında şunları belirtti: “Erken yaşta evlilikler ve zorla evlendirmeler de cinsel istismar içinde tanımlanabilir. Genellikle saldırgan bir erkek, kurban ise kız çocuktur. Ancak erkek çocuklar da kurban olabilmektedir. Sözel sataşmalar, uygunsuz telefon konuşmaları, teşhircilik, röntgencilik de dokunma olmadan yapılan cinsel istismardır.”

Çocuk istismarı hakkında toplumda bilinen yanlışlara da açıklık getiren Murat Aldan konu ile ilgili şunları söyledi: “Cinsel istismar konusunda hikâye uyduran, yalan söyleyen çocuk çok azdır. Çocukların görünüşü ya da davranışı istismara neden olmaz. Her çocuk bu kötü olayla karşılaşabilir. İstismarcılar %80-95 çocuğun tanıdığı kişilerdir. İstismar genellikle çocuğun çevresinde ve bildiği mekânlarda olur.”

Yaşanan önemli vakaları ve tecrübelerini dinleyicilerle paylaşan Murat Aldan çocuk istismarına karşı mücadele amacıyla kurulan Çocuk İzlem Merkezi hakkında bilgiler vererek ‘Çocuk istismarında her bireyin önemli sorumluluğu var. Çocuk istismarının olduğunu gören, bilen veya duyan her birey yetkili mercilere şikâyet etmekle sorumludur. Bunu bildirmediği takdirde yasal sorumluluk altına girer ve cezası vardır’ dedi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 23 Mart 2017, Perşembe / 2066 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler