Üniversitemizde Ekonomi, Siyasal ve Sosyal Boyutlarıyla Türkiye‘de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Tartışmaları Konferansı düzenlendi

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Öğrenci Konseyi tarafından, konuşmacı olarak Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu‘nun katıldığı, Ekonomi, Siyasal ve Sosyal Boyutlarıyla Türkiye‘de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Tartışmaları Konferansı düzenlendi.

Konferans öncesinde konuşan Öğrenci Konseyi Başkanı Hakan Baykaya bu konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Konferansta gençlere sorgulayıcı ve araştırmacı olmayı öğütleyerek sözlerine başlayan Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Referandum sonucunda ayrışma değil, birleşme; çatışma değil, uzlaşı olsun. Türkiye, geçmişinde önemli olaylar yaşadı. 28 Şubat’ı yaşadı. Seçilmiş iktidar düşürüldü. Referandumda getirilen sistem geçmiş dönemlerin arızalarını giderecek. Geçmiş dönemlerde seçim sonucunda hükümet kurulamaması sıkıntısı yaşanıyordu. Hükümete müdahaleler oluyordu. Partiler kapatılıyordu. Bunlar seçmenlerin iradesine müdahaledir.”

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Ancak egemenlik MGK, YÖK, Anayasa Mahkemesi tarafıyla milletin elinden alındı. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile bu müdahaleler olmayacak diyen Dr. Cengiz Yavilioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Milli irade hem Cumhurbaşkanını hem de hükümeti seçerek iradesini egemen kılacak.”

Yapılacak değişiklikler hakkında yanlış anlaşılmaların üzerinde de duran Dr. Cengiz Yavilioğlu yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Yapılacak değişiklik ile rejim değişmemektedir. Rejim Cumhuriyettir. Cumhuriyetten geri dönüş olmayacak. Üniter yapı değişmeyecek. Türkiye Cumhuriyeti, milleti ve ülkesi ile bölünmez üniter bir devlettir. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin ekonomik, hukuksal, tarihsel, coğrafi, siyasi nedenleri var. Bu nedenler sistem değişikliğini zorunlu kılmaktadır. Örneğin 1946-1958 yılları arasında Fransa’da 7 ayda 1 hükümet değişiyor. Bu kadar sık hükümetin değişmesi istikrarsızlığa neden olmuş. Fransa, 1958’de 5. Cumhuriyet ile Yarı Başkanlığa geçti. İstikrarı Yarı Başkanlık ile buldular. İtalya’da da çok sık hükümet değişikliği oluyor. 69 yılda 63 hükümet değişikliği yapılmış. Bu bakımdan bize çok benziyorlar. İtalya’da istikrar bulamıyor. Çözümü %40 oy alan partiye tek başına hükümet kurma yetkisi vererek buldular. Amaç istikrar sağlamak.

Bizim de temel amacımız istikrarlı bir yapıya kavuşma isteğimizdir. 1950-2016 yılları arasında İngiltere’de 15 hükümet 15 başbakan görev yapmış. Almanya’da 24 hükümet 24 başbakan görev yapmış. ABD’de 17 Başkan görev yapmış. Türkiye’de ise 50 hükümet 50 Başbakan görev yapmış. Sık hükümet değişikliği istikrarsızlığa neden olur. İstikrarsızlık darbeye yol açar. Darbelerde toplumun tüm kesimleri zarar görmektedir.”

Tek parti hükümet kurduğunda milletin meclise güveni artmıştır diyen Dr. Cengiz Yavilioğlu sözlerinin devamında şunları dile getirdi: “Cumhurbaşkanlığı sistemi ile çift başlılığı gidererek daha istikrarlı millet egemenliğinin daha iyi yansıtıldığı bir sisteme geçeceğiz. Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlığı birleştirilecek. 1991’den itibaren tek parti hükümeti olsaydı GSMH 2 kat daha fazla olacaktı. Kişi başına düşen milli gelir 2 kat fazla olacaktı. Bütçe açıklarında; koalisyon hükümetleri daha çok açık vermektedir. Hükümet bir bütün şeklinde çalışamaz. Partiler kendi tabanını mutlu etmeye çalışıyor. Koalisyon dönemlerinde faiz oranları da çok yüksek oluyor. Koalisyon dönemlerinde yaşanan krizlerin faturası daha ağır olmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile güçlü yasama, güçlü icraat olacak. Dışarıdan müdahalenin olmadığı sistem olacak. Etkin ve denetleyici güçlü meclis olacak. Meclis; Başkan ve Başkan Yardımcılarını denetleyebilecek. İdari yargı yolu açık olacak. Kanun çıkarma, değiştirme ve kaldırma, bütçe ve kesin hesap kanunu kabul etme, etmeme meclisin elinde olacak. Erken seçime meclis karar verecek. Bütün kararnameler Anayasa Mahkemesi’ne gönderilebilir. Cumhurbaşkanı ve ekibine hesap sorulabilecek. Milletvekili sayısı 600’e çıkacak. Seçilme yaşı 18’e düşürülecek.”

 Konferansın ardından Dr. Cengiz Yavilioğlu'na hediye takdimi yapıldı. 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 27 Şubat 2017, Pazartesi / 2588 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler