Yrd. Doç. Dr. Arif Kolay Osmanlı Devleti’nin Anadolu’da İlk İşletmeye Açtığı Demiryolunun İzmir-Turgutlu Hattı Olduğunu İddia Etti

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Kolay yaptığı araştırmalarla, Osmanlı Devleti’nin Anadolu’da ilk işletmeye açtığı demiryolunun İzmir-Kasaba (Turgutlu) hattı olduğunu iddia etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Arif Kolay şunları söyledi: “Bugüne kadar Osmanlı Devleti’nin Anadolu’da yaptırdığı ve ilk işletmeye açtığı demiryolu İzmir-Aydın yolu olarak biliniyordu. Literatürde bu bilgi hala kullanılmaktadır. Aslında 'yapılmaya başlanan hat İzmir-Aydın hattıdır' bilgisi doğrudur. İngilizler tarafından yapılan ve uzunluğu 130 km. olan bu hattın yapımı 10 yıl sürmüştür. 1856 yılında yapımına başlanan hat 1 Temmuz 1866 yılında tamamlanarak işletmeye açılmıştır.

Oysa 1863 yılında bir başka İngiliz şirketine İzmir-Kasaba (Turgutlu) Demiryolu yapma imtiyazı verilmiştir. Çeşitli prosedürlerin tamamlanmasından sonra 19 Nisan 1864 yılında arazi tesviyesi ile inşaat başlamış ve kısa süre içerisinde üç kısımdan oluşan ve 93 km. uzunluğunda olan ve inşaat süreci yaklaşık 1,5 yıl süren bu hat (İzmir-Menemen, Menemen-Manisa ve Manisa Turgutlu) tamamlanarak işletmeye açılmıştır.

İzmir-Kasaba (Turgutlu) hattı 1865 yılının Aralık ayında tamamlanmış ve gayrıresmi çalışmaya başlamıştır. Resmi açılış ise 23 Ocak 1866 tarihinde olmuştur. Yaklaşık 153 yıldır bu hat istasyon binaları ve diğer müştemilatlarıyla hizmet vermeye devam etmektedir. İzmir-Aydın hattı ile ilgili bilgilerle kıyaslandığında bizim verdiğimiz bilginin doğru olduğu ortaya çıkmaktadır. İzmir-Kasaba hattı, inşasına çok geç başlanmasına rağmen, daha erken bitirilerek, Aydın hattından yaklaşık 6 ay kadar önce işletmeye açılmıştır." 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 26 Aralık 2016, Pazartesi / 2829 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler