Engelsiz Hayat Topluluğumuzdan Örnek Çalışmalar

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Engelsiz Hayat Topluluğu (EHAT) gerçekleştirdiği önemli çalışmalarla ulusal ve bölgesel çapta adından söz ettirmeye devam ediyor. Yakın zamanda gerçekleştirdiği Kütahya‘da Down Cafe Etkinliği ile toplumun Down Sendromu‘na karşı farkındalığını arttırmaya yönelik güzel bir çalışmaya imza attı. Ayrıca, katıldıkları 9. Engelsiz Yaşam Fuarı’nda Üniversitemizi ve Kütahya’mızı başarıyla temsil etti.

Kütahya'da Down Cafe Heyecanı

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Engelsiz Hayat Topluluğu 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Kent Konseyi Gençlik ve Çocuk Meclisi, Kent Konseyi Engelli Meclisi, Kütahya Rehberlik Araştırma Merkezi işbirliğiyle engelli ve normal bireylere yönelik farkındalık oluşturabilmek amacıyla Kütahya Sera AVM’de bir günlüğüne Down Cafe oluşturdu. Down Cafe'de 11 down sendromlu çocuk dönüşümlü olarak çalıştı.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ve Eşi Münevver Nayir, Kütahya Milletvekilleri Şükrü Nazlı ve İshak Gazel, Vali Yardımcısı Yüksel Kara, Belediye Başkan Yardımcısı Ali İhsan Ertaş, İl Jandarma Komutanı Mustafa Uğur, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanımız Doç. Dr. Ercan Taşkın’ın katılımlarıyla yapılan pasta kesimiyle beraber açılış töreni gerçekleştirildi. Down sendromlu çocuklar tarafından sevgi ve ilgiyle karşılanan protokol üyelerinin gülümsemeleri yüzlerine yansırken çocuklarla hoşça vakit geçirdiler. Engelli bireylerin çalışma hayatında yer alabileceklerini göstermek adına oluşturulan cafe, gün boyu Kütahya halkı tarafından yoğun ilgi gördü.

Down sendromlu çocuklar ve diğer çocukların kaynaşmaları ve sıkılgan yapılarının kontrolü amacıyla kurulan boyama masaları ile Down Cafe’de vakit geçiren ailelerin çocuklarının vakit geçirebileceği bir alan oluşturuldu.

Gün boyu yanlarından ayrılmayan down sendromlu çocukların velileri çocuklarının böyle bir proje içerisinde yer aldıkları için son derece mutlu ve gururlu olduklarını dile getirdiler. Engelsiz Hayat Topluluğu Tiyatro ekibinin hazırlamış olduğu “Prensesin Sihirli Bahçesi” oyunu Down Cafe'de izleyicileriyle buluştu.

Proje hakkında açıklamada bulunan Engelsiz Hayat Topluluğu Başkanı Kaan Karataş; "Her sene 3 Aralıkta farklı ve dikkat çekici projeler gerçekleştiriyoruz. Bu sene ekibimizin yoğun çalışmalarıyla bir günlüğüne de olsa Down Cafe oluşturduk. Engelli bireylerin iş hayatına atılamamasının tek nedeni özgüven eksikliği, eğer gerekli ortam hazırlanırsa bu bireyler birçok işi yapabilecekler ve bundan mutluluk duyacaklardır. Temennimiz böyle bir çalışmanın işletme olarak devamlı hale gelerek oluşturulması" diyerek sözlerine şöyle devam etti; "Bizlere proje boyunca verdikleri desteklerden dolayı Dumlupınar Üniversitesi’ne, Kütahya Kent Konseyi’ne, Rehberlik Araştırma Merkezi’ne ve Sera AVM'ye teşekkür ederiz. Birlikte yapılan bu çalışma engelsiz yarınlara ışık tutacaktır." dedi. 

Gün boyunca çay, kahve ve pasta satışı yapılan Down Cafe'den elde edilen gelir down sendromlu çocuklar için kullanılacak.

Engelsiz Yaşam Fuarı – EYAF EXPO

Bu yıl 9. kez düzenlenen ve alanında Türkiye’nin tek organizasyonu olan Engelsiz Yaşam Fuarı – EYAF EXPO, bu konuda dünyanın en büyük 6 organizasyonu arasında yer alıyor. Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Engelsiz Hayat Topluluğu (EHAT) Kütahya'yı ve Üniversitemizi temsilen EYAF EXPO'da yer aldı.

Birçok büyük şirketin ve sivil toplum kurumunun yer aldığı fuarda, yerelde ve ulusalda gönüllülük faaliyetleri yürüten Engelsiz Hayat Topluluğumuz tanıtım standı ile büyük ilgi topladı. Stant boyunca empati etkinlikleri gerçekleştiren EHAT tamamen gönüllü öğrencilerin oluşturmuş olduğu "Kelimeler Engel Mi?" kılavuzu ile büyük takdir kazandı. Bu kılavuzda engelli bireylere karşı kullanılan yanlış tabirlere değinilirken, aynı zamanda engelli bir bireyle karşılaşıldığında nasıl davranılması gerektiği anlatılıyor.

Stant hakkında açıklama yapan topluluk başkanı Mehmet Kaan Karataş; "EYAF EXPO gerçekten mükemmel bir fuar. Burada yer almak ve Üniversitemizi böyle büyük bir fuarda temsil etmek gerçekten onur verici. Alanımızda ülkemizin en başarılı toplulukları arasında yer alıyoruz ve gönüllü kadromuzla çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz.”

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 06 Aralık 2016, Salı / 4205 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler