İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergimizin (İMAD) 4. Sayısı Yayımlandı

İslam Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (DİMAM) tarafından İlahiyat Fakültemiz adına yayımlanan İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergimizin (İMAD) 4. sayısı yayımlandı.

Türkçe, İngilizce ve Arapça üç dilde yayın yapan uluslararası hakemli dergi İMAD ile ilgili yazılı açıklama yapan DİMAM Müdürümüz ve İMAD Baş Editörümüz Yrd. Doç. Dr. Rifat Türkel şunları ifade etti: “Değerli İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi (İMAD) okuyucuları, yayın hayatına başladığı Aralık 2014 tarihinden itibaren aralıksız olarak ilkelerine bağlı bir şekilde İMAD’ın dördüncü sayısını sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlk dört sayıyı Tübitak DergiPark’ın açık dergi sitemini kullanarak sizlere ulaştırdık.  Ancak Tübitak DergiPark’ın yeni bir sistemi faaliyete geçirmesi sebebiyle beşinci sayımızdan itibaren Tübitak DergiPark  UDS sistemi üzerinden İMAD’ı yayıma sunmayı planlamaktayız. Diğer taraftan kuruluş aşamasında elektronik ve basılı olarak yayımını hedeflediğimiz İMAD’ın yakın bir zamanda basımının yapılması çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu sizlerle paylaşmanın heyecanı içerisindeyiz.

Her sayı yayınlanmadan önce yaptığımız TÜBİTAK DergiPark istatistik incelemesinde 15 Aralık 2014 tarihinden itibaren günümüze (29.06.2016), dergi web sitesinin (http://imad.dpu.edu.tr/) 34329 tekil kullanıcı tarafından ziyaret edildiği, 12004 kez PDF makale indirimi yapıldığı görülmüştür.  Bu sayı ile birlikte İMAD’ın görüntülenme,  makalelerin indirilme sayısının ve İMAD’a olan ilginin yüzde yüz arttığı gözlemlenmiştir.

Yine her yeni sayı öncesi yaptığımız en çok indirilen makale istatistiğinde üçüncü sayıda en başta  “Esra Türk’ün Din Eğitimi Açısından Çocukluk Döneminde Dua Kavramının Önemi” başlıklı makalesi yer almaktadır.

Uluslararası standartlarda hakemli bilimsel bir dergi olmanın gereği olarak İMAD yayımlanan sayılarının artmasıyla birlikte bazı indekslerde taranma başvurusu yapılmış bazılarında ise başvuru hazırlığı devam etmektedir. Bu çerçevede EBSCO  ve TR Dizinde taranma süreçleri devam etmektedir. Yine yazarlarımıza vaat edilen Digital Object Identifier (Dijital Nesne Tanımlayıcı) yani DOI numarası hizmeti başlamıştır. Önceki sayılardaki tüm yazılara DOI numarası verilmiştir.

İMAD dördüncü sayısında dört telif, bir araştırma notu, bir çeviri, bir kongre tanıtım yazısıyla sizlerin karşısına çıkmaktadır. İlhan Topuz, “Yaşamın Anlamı ve Din: Gençler Üzerine Bir Araştırma” başlıklı yazısıyla yaşamın anlamı ve din arasındaki ilişkiyi, genç yetişkinlik dönemindeki bireyler üzerinde ampirik düzeyde incelemektedir. Kasım Kocaman ise “Tasavvufta İnsanın Eğitim Sürecinde Aşılması Gereken Engel: Dünya “başlıklı yazısında “İnsan-ı kâmil” olma yolunda dünyanın etkisini ele almakta, Enes Şahin ve Selin Topaloğlu da Modernleşme devrindeki Türk İslamcılığının medeniyet tasavvurundan bahsetmektedir. Başka bir yazıda İbrahim Bayram, Ferid Vecdi’yi mucizelere bakışı yönüyle değerlendirmektedir.  Bu sayıda dikkati çeken yazılardan birisi Asiye Tığlı’ya aittir. Asiye Tığlı araştırma notu olarak yayımlanan yazısında Kütahya Vahit Paşa Kütüphanesi’nde bulunan el yazması Kur’ân-ı Kerîm hakkında bilgiler vermekte, derinlemesine çalışmalar yapılması için Kur’an Tarihi ve Tefsir uzmanlarının dikkatine sunmaktadır. Bu sebeple bu sayıda kitap tanıtımı yayımlanmamıştır. Tuğberk Uğurlu da James Robson’un The Transmission of Tirmidhi’s Jâmi başlıklı yazısını Türkçe olarak hizmete sunmaktadır. Son olarak 2015 yılında Kütahya’da yapılan Türkiye Lisansüstü çalışmalar Kongresi’nin 2016 yılında Isparta’da yapılan beşincisi tanıtılmıştır.

Bizlere alt yapı hizmeti veren genelde Tübitak özelde DergiPark yöneticilerine teşekkürü borç bilirim. DPÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Halis AYDEMİR’e yazıların yayın sürecinde görev alan hakemlerimize, danışma ve editörler kurulu üyelerimize, redaktörlerimize, İMAD’ın diğer kurul üyelerine, bu süreçte yanımızda olan Dumlupınar Üniversitesi yönetimi ve personeline de teşekkür ederim.”

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 01 Temmuz 2016, Cuma / 2460 defa okundu.

Etiketler : dpü, kahramanmaraş,

Bu Kategorideki Diğer Haberler