Türkiye-Kuzey Afrika İlişkileri Paneli Düzenlendi

Üniversitemiz Tavşanlı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından, konuşmacı olarak Prof. Dr. Ahmet Kavas, Yrd. Doç. Dr. Muhammed Tandoğan’ın katıldığı Türkiye-Kuzey Afrika İlişkileri Paneli düzenlendi. Gerçekleşen panele Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Gerçekleşen panelde konuklar şunları belirtti: “Romalılar döneminde Tunus’ta bulunan kayalıklara verilen ad olan Afrika, 16. Yüzyılda, Avrupalılar tarafından kıtanın tamamı için denmeye başlandı. Türklerin Kuzey Afrika’ya girişleri Anadolu’dan çok daha öncedir. Türkler, Kuzey Afrika’yı bilmektedir. Kuzey Afrika’da devlet kurmuşlardır. Bugün bile halen Kuzey Afrika’da Türk eserlerine ve Türk ailelerine rastlanmaktadır.

Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’ya yaklaşımı ile Türkiye’nin Kuzey Afrika’ya yaklaşımı benzerlik göstermektedir. Osmanlı Devleti İspanyolların baskısında bunalan Kuzey Afrika’ya geçerek oradaki halkların nefes almasını sağlamıştır. Osmanlı Devleti Kuzey Afrika’yı himaye etti. Onları hep korudu, kolladı. Kuzey Afrika’daki halkların kültürüne, diline, dinine müdahale etmedi. Kuzey Afrika’daki insanlar rahatça yaşadılar. Osmanlı Devleti gidince, Batılı devletlerin gelmesiyle o insanların dilleri, kültürleri değiştirildi. Misyonerlik faaliyetleri başladı. Osmanlı Kuzey Afrika ilişkileri insanı ilişkilerdir.”

Panelin sonunda konuklar, öğrencilerimizden gelen soruları yanıtladı. 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 17 Mayıs 2016, Salı / 2782 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler