Türk Edebiyatında Dönem ve Topluluk Adlandırması Konferansı

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Türkiyat Araştırmaları Topluluğu tarafından, konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Metin Kayahan Özgül‘ün katıldığı Türk Edebiyatında Dönem ve Topluluk Adlandırması Konferansı düzenlendi.

Türk Edebiyatı’nın bölümlenmesi hakkında önemli bilgiler veren ve Türk Edebiyatı bölümlemeleri hakkında farklı tespitlerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Metin Kayahan Özgül şunları söyledi: “Türk Edebiyatı bir bütündür. İnceleme açısından işi kolaylaştırmak için İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Modern Türk Edebiyatı vb ayrım yapmaktayız. Bu ayrımı yaparken din temel olarak alınıyor. İslam Öncesi ve İslam Sonrası Türk Edebiyatı deniyor. Ancak Müslüman olmayan Türkler de vardır. Hıristiyanlığı kabul eden Türkler de var. İslamiyet çok güçlü damardır. Türk toplumunu etkileyen en güçlü etkendir.

Türk Halk Edebiyatı diyoruz. Halk Edebiyatı içinde incelediğimiz şairlerin dışındakiler Halk’ın içinde değil midir? Yeni Edebiyat deniyor Yeni Edebiyat nedir? İşin özü şu sizin tarih boyunca edebiyat tarihiniz olmadı. Şair antolojileri olan metinler var oldu. Ancak bunlar edebiyat tarihi değildir. Edebiyat tarihi batının icadıdır. Batı kendi ihtiyaçları üzerinden Edebiyat Tarihini yarattı. Batıda Hıristiyanlık Öncesi ve Hıristiyanlık Sonrası Edebiyat diye ayrım anlamlı olur. Ancak bizde bu karşılık bulmamaktadır.” 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 12 Mayıs 2016, Perşembe / 2388 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler