İslamofobi: Küresel Barışın Tehdidi ve Dünyada Yükselen Yeni Tehlike Konferansı Düzenlendi

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından, konuşmacı olarak Sosyoloji Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Talip Karakaya’nın katıldığı “İslamofobi: Küresel Barışın Tehdidi ve Dünyada Yükselen Yeni Tehlike” Konferansı düzenlendi.

Gerçekleşen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Talip Karakaya şunları söyledi: “Günümüzde bir buçuk milyar insanı yakından ilgilendiren İslamofobi sorunu var. İslam selamdır. Fobi Latince bir kelime olup korkmak demektir. İslamofobi, İslam’dan korkma ve İslam düşmanlığı anlamını içermektedir. Bu sorunun politik, ekonomik, sosyokültürel ve dini arka planı vardır. Bazıları İslamofobiyi Endülüs Devletine kadar dayandırmaktadır. Benim görüşüm İslam dini yayılmaya başladığı andan itibaren İslam karşıtlığı başlamıştır. İlk vahyin inmesi, yeni bir toplum anlayışını getirmesi, inananlara büyük bir saldırıyı da beraberinde getirmiştir. Müslümanlar zor günler geçirdiler, işkencelerden geçtiler. Tarih boyunca Müslümanlara karşı sürekli bir tepki olmuş ve olmaya da devam etmektedir.

Günümüzde 1990’ların başında İslamofobi tekrar baş gösterdi. 2001 yılında İkiz Kulelerin bombalanması İslamofobiyi arttıran en büyük sebeplerden biridir. Bu saldırıyı bahane eden emperyalist büyük güçlerin işgalleri başladı. Özellikle Körfez Savaşları İslam coğrafyasını karıştırdı. Amerika’nın ve ona bağlı batının dünyayı yönetme isteği Müslümanların direnciyle karşılaştı. Bu durum Hıristiyan dünyasında yaşayan Müslümanların eleştirilerine yol açtı. Batı dünyası İslam’ı terörle birleştirme çabasına girişti. Bu tutum  Müslümanların imajını bozdu. Ayrıca İslamofobiyi daha da yayarak Müslümanları potansiyel suçlu ve terörist olarak görmeye ve göstermeye başladılar. Bunu bahane ederek kendi topraklarında yaşayan Müslümanlardan kurtulma çabasına giriştiler. Müslümanlara karşı ırkçılık, ayrımcılık ve şiddet baş gösterdi. Müslümanlara, işyerlerine ve camilere saldırılar başladı. Bu eylemler daha da artarak  devam etmektedir.”

Konferansta Fransa’da yaşadığı tecrübeleri ve gözlemlerini aktaran Prof. Dr. Talip Karakaya yaptığı sunumda İslamofobi hakkında önemli örnekleri de dinleyicilerle paylaştı. 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 07 Mart 2016, Pazartesi / 2579 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler