Hat Sanatı ve Ata Sporu Okçuluk Konferansı Düzenlendi

Üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Lisan-ı Hal Topluluğu, Ata Sporları ve Binicilik Topluluğu, Geleneksel Türk El Sanatları Kulübü tarafından ve Kütahya İlinden Yetişenler Derneği’nin katkılarıyla, konuşmacı olarak Seyyah ve Hattat Mahmut Şahin’in katıldığı Hat Sanatı ve Ata Sporu Okçuluk Konferansı düzenlendi.

Hat tarihi ve yazı çeşitleri hakkında bilgiler veren Mahmut Şahin konuşmasında şunları söyledi: “Hat sanatını icra ederken kalemler yazıya ruh veren önemli bir unsurdur. Açılmamış Nesih Kalem, Ceva Kalemi, Celi Sülüs Kalemi, Sülüs Kalemi kullanılır. Diğer hat sanatının unsurları olan kağıtlar, açacaklar, mürekkepler de en az kalemler kadar özel olmak zorundadır. Özellikle Osmanlı döneminde bu araç ve gereçlere çok önem verilirdi. Bu yüzden bu araç ve gereçler tasarım yönünden de çok farklı ve estetik olarak çok güzel.”

Hattatların yaptığı en güzel hat örneklerinın gösterildiği konferansta Mahmut Şahin, Osmanlı’nın hat sanatında çok ileri olduğunu vurgulayarak hat sanatının inceliklerini dinleyicilerle paylaştı. Hüsn-i Hat kaynak kitapları hakkında da bilgiler veren Mahmut Şahin kaynak kitap olarak Mizanül Hat, Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin Sülüs ve Nezih Meşk Murakkaı, Mahmut Bedreddin Yazır’ın Kalem Güzeli, Hat Örnekleri kitabı, Mahmut Kemal’in Son Hattatlar, Hafız Osman Efendi’nin Hattat kitabı, Hayrettin Solmaz’ın Eyüplü Hattatlar kitaplarını tavsiye etti.

Türk Okçuluk Sporu hakkında da bilgiler veren Mahmut Şahin şunları söyledi: “Türk okları ve yayları dünyada bize özgüdür. Türk yayları Avrupa’daki yaylardan daha kısadır. Bu da bu okların at üzerinde daha rahat kullanılmasını sağlamıştır. Türk savaş tarihinin en önemli silahıdır. Avrupa okları 300 m. menzilli iken, Osmanlı Türk okları 800 m. menzile kadar çıkmaktadır. Menzil farkının oluşmasında yay için kullanılan malzemeler, yayı yapım teknikleri önemli bir etkendir.”

Konferansın sonunda, Ata Sporları ve Binicilik Topluluğu Türk Okçuluğu gösterisi düzenledi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 01 Mart 2016, Salı / 2445 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler