Mevlana’nın Çağrısı Konferansı düzenlendi

İlahiyat Fakültemiz ve Lisan-ı Hal Topluluğu tarafından konuşmacı olarak İlahiyat Fakültemizin Eski Dekanı ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli’nin katıldığı Mevlana’nın Çağrısı Konferansı düzenlendi.

Gerçekleşen konferansta Prof. Dr. Bilal Kemikli şunları söyledi: “Bu konuşmanın başlığı ‘Bu Toprağın Bahçıvanı Mevlana Bizi Nereye Çağırıyor’. Mevlana ve Yunus Emre gibi önemli bahçıvanlar vardır. Her ikisi de aynı dönemde yaşamıştır. Mevlana diyor ki ‘İnsan topraktır, hangi tohumu atarsanız size o meyveyi verecektir.’ İnsanın toprağı ise kendi aklıdır, gönlüdür. Bizler o tohumu sözle atarız. Esasında öğretmenlerin hepsi birer çiftçidir. Attıkları tohum sağlam olursa bir süre sonra o tohumdan çınar olur.

Mevlana bu topraklara çınar ağacı diken bir çiftçidir. Ben onun böyle çiftçi oluşunu yaşadığı döneme veriyorum. Moğol baskılarına karşı birliği ve dirliği sağlamak amacıyla elinden geleni yaptı. Nerede bir celal varsa Allah onun Cemal’ini vermektedir. Nerede bir kahır var ise Allah lütfunu göndermektedir. İşte Mevlana hem lütuf hem Cemal’dir. Mevlana bugün de bile bahçıvanlığa devam etmektedir. Mesnevi’sini açıp okuyan ne kadar sıkıntılı insan varsa orda kendine bir merhem bulmaktadır. Mevlana ile dostluğum 85’ten bu yana devam etmektedir.’ Benim sadakam sözümdür’ kelamından hareketle bende insanlara sözlerimi paylaştım. Bu mektupları yazarken edep dilini kullandım. Mevlana Edeb’i kanaat etmek olarak tanımlamaktadır. Açgözlü olmak ise edepsizliktir.”

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 23 Aralık 2015, Çarşamba / 1775 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler