2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları Çalıştayı Başladı

2023 Vizyonunda Üniversitelerin Araştırma Laboratuvarları” Çalıştayının ikincisi Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Germiyanoğlu Yakup Bey Salonu‘nda başladı. Yapılan açılış programına Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal, Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Halis Aydemir, Prof. Dr. Şükrü Şentürk, Dekanlarımız, çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Açılış programında konuşan Vali Şerif Yılmaz şunları söyledi: “Atatürk’ün koyduğu bir hedef var, muasır medeniyet seviyesini yakalamak. Ondan sonra bir hedef daha koyuldu, 2023 vizyonu. Ekonomisinde dünyada ilk 10, ihracatında 500 milyon dolar hedefi yakalayacak bir hükümet politikası. Bu da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’ye koyulan bir vizyon, hedef var. Bu vizyon için ülkenin her bir kurum, kuruluş ve ferdi olarak çalışacağımız bir hedef var. O hedefin gerçekleşmesi için de alt yapının oluşturulması, o altyapıyla beraber mevcut insan gücümüzü de harekete geçirmeliyiz”

Vali Şerif Yılmaz konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Merkezi laboratuvarların, özellikle bu ileri teknoloji merkezlerimizin, her yere yapılması zor. Herkesin aynı işi yapması da zorunlu değil. Bu çalıştaylar, kimler hangi alanda ihtisaslaşması gerekiyorsa bunlara yön verip tartışılacak ortamlardır. Çalıştayların da, herkesin kendi uzmanlaşacağı alan belirlenmek şartıyla bu laboratuvarların yönlendirilip kümelendirilmesi, kümelenecek olan sanayi alanlarına öncülük etmesi adına çok önemli olduklarını düşünüyorum. İnşallah bu çalıştaylar sonunda da bu kazanımlara ulaşırız. 2023 hedefine ulaşmada da bu çok önemli bir adımdır. Bu doğrultuda bu çalıştayın ve yapılacak olan çalıştayların inşallah 2023 hedefini yakalamada bizlere destek olacağını düşünüyorum. Ülkemizin geleceğine en büyük yapılan yatırım insana yapılan yatırımdır diye düşünüyorum.” 

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Önemli imparatorluklar kurmuş, önemli devletler kurmuş ecdadın torunlarıyız. Kütahya’mız tarihimizde çok önemli şehirlerimizin başında geliyor. Bugün bu çalıştay ile tarihimize ve Kütahyamıza bilimsel anlamda katkı sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu çalıştayda emeği geçen herkese, gelen katılımcılarımıza teşekkür ediyorum. Umarım bu çalıştayın sonunda bilim tarihimize katkıda bulunmuş oluruz.”

Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören şunları belirtti: “Yeni nesil üniversiteler artık sadece bilgi üreten, ürettiği bilgileri dört duvar arasında, belirli ve sınırlı zamanda gençlere aktaran eğitim kurumları olmaktan çıktıkları ölçüde, bir başka ifadeyle bilim üreten, teknoloji üreten, proje üreten kurumlara döndükleri ölçüde değer kazanıyorlar. Dahası yerleşkeleri dışına çıktıkları ölçüde, şehrin ulaşımından mimarisine, kültüründen sanatına, sosyal yaşamına kadar, hayatın her anına ve alanına hitap ettikleri ölçüde görevlerini yapmış oluyorlar.”

Üniversitelerin ülkemizin 2023 hedefine ulaşma hızı ve kalitesi; rekabetçi akademik işbirliklerine, üniversite ve laboratuvarlar arası etkili iletişime, öncelikli alanlara odaklanmış bilimsel çalışmalara bağlıdır diyen Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören sözlerini şöyle sürdürdü:  “İster eksik yanlarımızı giderme amaçlı, ister güçlü yanlarımızı birleştirme amaçlı olsun akademik işbirlikleri ve laboratuarlar arası etkili iletişim için onlarca neden bulabiliriz. Her birimiz mesleğimizde büyük saygınlığa sahip olabilir, yüzlerce yayın yapmış, yayınlarına binlerce atıf almış olabiliriz. Üst düzey laboratuvar olanaklarına sahip olabiliriz. Ben sizlerin buraya bireysel amaçlardan çok, ortak amaçlar için geldiğinize inanıyorum. Başlangıçta ortaya konan amaçlar bugün burada bir kez daha tartışılacak, yeni fırsatlar veya tehditler doğrultusunda güncellemeler yapılacaktır.

Kabul ederseniz bir öneri ve bir de temenniyle kısa konuşmamı tamamlamak istiyorum. Önerim bu çalıştayların devam etmesi ve en nihayetinde bir derneğe, platforma, ortak bir merkeze veya bir üst kurula dönüşmesi. Temennim ise, bu çalıştayın kullandığımız teknolojilerin, uyguladığımız yöntemlerin tümü yerli ve milli olana kadar, 2023 hedefine ulaşana kadar kalıcı işbirliklerine dönüşmesi.”

DPÜ-İLTEM Müdürümüz Doç. Dr. Alpaslan Duysak şunları söyledi: “Şuan aktif çalışan 14 laboratuvarımız mevcuttur. İLTEM bünyesinde; Kanser ve gen teknolojileri, Tersine mühendislik, Elektron mikroskopları, X-ışınları, Termal analiz, Eser element analiz, Dental tasarım laboratuvarı, Takı tasarım atölyesi gibi farklı alanlarda çalışan birimler oluşturulmuştur.

İleri teknolojiler merkezimiz tüm bilim insanlarının hizmetinde olduğu gibi tüm sanayicilerimizin de hizmetindedir. Hatta ortaöğretim ve lise öğrencileri ile yakından ilgilenmekteyiz, onların projelerine ücretsiz destek veriyoruz. Onlar için oluşturduğumuz 3B teknolojiler eğitim laboratuvarımızda mevcuttur.”

DPÜ-İLTEM’in çalışmaları hakkında bilgiler de veren DPÜ-İLTEM Müdürümüz Doç. Dr. Alpaslan Duysak şunları söyledi: Üniversitemizden 100 den fazla bilim insanı aktif olarak İLTEM de çalışmalarını yürütmektedirler. Diğer üniversitelerden 50 den fazla bilim insanı bizden hizmet aldı. 200 e yakın farklı kurum ve kuruluşa test analizi yaptık. 150 civarında kişi ise şahsi olarak bizden analiz talep etti. Dün itibari ile 2015 yılı içinde 16,186 adet analizi yaptık ve sonuçları teslim ettik. Cerrahpaşa tıp fakültesinden Doğu Beyazıt sınır kapısına kadar ülkemizin her yerine hizmet vermekteyiz.

Başta Rektörümüz olmak üzere bu çalıştayın hazırlığında yer alan tüm İLTEM personeline, kıymetli dostlarıma içten teşekkürlerimi sunuyorum. Kalkınma başkanlığımıza ve bizlere aktif destek veren temsilcilerine teşekkür ederim. Çalıştayımıza katkılarından dolayı tüm katılımcı firmalara teşekkür ederim. Saygı değer bilim insanları, geldiğiniz için ve katkılarınız için şimdiden çok teşekkür ederim, saygılarımla.”

Konuşmaların ardından çalıştay açılış konferansı veren YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal Türkiye’deki üniversitelerin bilgi üretimlerine, teknoloji üretimlerine değinerek dünyadaki durumu paylaştığı sunumunda Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmak için üniversitelerde neler yapıldığını ve gelecekte nerlerin yapılacağını anlattı. Prof. Dr. Hasan Mandal özetle şunları belirtti: “Üniversiteler araştırarak yeni bilgi üretmeli. Eğitimde ise üretilen bilginin transfer edilmesi gerekir. Bu transfer lisans ve lisansüstü öğrenciler düzeyine olur. Bu transferin olması için bilgi üreticinin var olması gerekir. Toplumsal katkı görevinde üretilen bilginin toplum yararı için kullanılması gerekir.

Dünya ekonomik forumunda küresel rekabet raporunda da Türkiye’nin bulunduğu kategori hızlı gelişen ülkeler arasında inovaasyon ve yenilikçi kategorisine geçmeye çalışan ülkeler arasındadır. Türkiye’nin cezbedici noktası, büyük bir pazar olmasıdır. Bu yüzden Türkiye’ye ilgi çok. Bu bir fırsattır. Market büyüklüğü yatırım çekmek için fırsattır. Bu yatırım geleneksel üretime yönelikse o zaman tehdittir. Yatırımın nitelikli olması gerekir. Türkiye 144 ülke sıralaması içerisinde 51. sıradadır. Market açısından büyüklük açısından 16.sırada, yükseköğretim sıralamasında 55. Sırada, inovasyonda 60. Sıradadır.

Cumhuriyetin 100. Yılındaki hedeflerimiz; 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmak 500 milyar dolar ihracatı 25 bin dolar kişi başı gelir sahibi olmak. Orta ve ileri teknolojili ürünlerde Afro Avrasya’nın üretim ve tasarım üssü olmaktır. Türkiye 17. Büyük ekonomiydi. 2014’te 16. Büyük ekonomi oldu. Altımızdaki ülkelerle aramızı açıyoruz. 15. Sırada bulunan ülke Kore, eğer 15. Ülke olup önümüzdeki ülkelere yaklaşırsak ilerleyen zaman içerisinde ilk 10 ülke arasına girme hedefimizi gerçekleştirebiliriz. 15. Sıraya yükselebilmek için yüksek teknolojili ürünler üretmeli, inovasyona yatırım yapmalıyız.”

Açılış programı ve açılış konferansından sonra laboratuvar cihazı tedarikçilerinin stantları gezildi. Üreticilerden bilgiler alındı. Ardından DPÜ-İLTEM açılışı gerçekleştirildi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 06 Kasım 2015, Cuma / 5931 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler