Üniversitemiz İ.İ.B.F. Dekanı Prof. Dr. Hüsamettin İnaç Portekiz’de

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İ.İ.B.F.) Dekanı ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin İnaç, Portekiz’in Braga kentindeki Minho Üniversitesine bir çalışma ziyaretinde bulundu

Erasmus değişim programı çerçevesinde gerçekleştirdiği ziyarette Prof. Dr. İnaç bir dizi konferans ve dersler düzenledi. “Avrupa Birliği Entegrasyonu sürecinde Türkiye’nin Kimlik Problemleri” başlığını taşıyan konferansında Prof. Dr. İnaç, Avrupa uygarlığının temelinde Türklerin olduğunu şu ibarelerle ifade etti: “Eğer 16. Yüzyılda Akdeniz bir Osmanlı-Türk gölü haline dönüşmemiş olsaydı Portekiz, İspanya ve Hollanda gibi deniz gücüne sahip olan ülkeler Batı’nın Batılılaştırılması olarak literatüre geçen ve Afrika ve Amerika’nın keşfedilmesi ve bu coğrafyalarda Avrupa ulusal kimliğinin evrenselleştirilmesiyle neticelenen uygarlık oluşumu gerçekleşmeyecekti. Avrupa ülkeleri daha önce Haçlı seferleriyle yaptıkları gibi Doğu’da kendilerince kutsal kabul edilen Kudüs başta olmak üzere dini değeri olan ülkelere sefer düzenleyerek parçalanacaklardı. Doğudaki güçlü Türk İmparatorluğu hem Avrupa uygarlığının oluşumunu mümkün kıldı ve hem de bir ‘oluşturucu öteki’ olarak Avrupa’nın Türk tehdidine karşı kenetlenerek ortak bir Avrupa kimliği oluşturmasını sağladı. Dolayısıyla Portekiz’in modernleşmesini ve kimliğini evrenselleştirmesini sağlayan da bizatihi Türkler ve Osmanlı İmparatorluğu oldu”.

Öte yandan Avrupa’nın büyük bir ekonomik ve insani kriz içerisinde kalarak patinaj yaptığını belirten Prof. Dr. İnaç, Avrupa’nın Suriyeli göçmenleri kabul noktasında çok kötü bir sınav verdiğini ve göçlerle gelen farklı kültürlere ve özellikle İslam’a karşı ciddi bir önyargıyla hareket ettiğini belirtti. Yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve nefret söylemleri üreten günümüz Batı dünyasının çok kültürlülük ve kültürel çoğulculuk gibi kendilerine meşruiyet üreten söylemlerinin artık inandırıcı olmadığını ifade eden İnaç, Avrupa Birliğinin ancak Türkiye’yi kendi içine alması kaydıyla bölgesel bir güç olmaktan çıkıp küresel bir aktör olabileceğini sözlerine ilave etti. Portekiz’in en ünlü uluslararası ilişkiler uzmanlarının ve siyaset bilimi öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen program bir dizi workshop çalışmasıyla devam etti.     

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 01 Ekim 2015, Perşembe / 3885 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler