İlahiyat Fakültemiz 2015-2016 Eğitim Öğretim Açılışı ve Oryantasyon Programı Düzenledi.

İlahiyat Fakültemiz ve Medeniyet Araştırmaları Topluluğumuz (MEDAR) tarafından 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Açılışı ve Oryantasyon Programı düzenlendi. Gerçekleşen etkinliğe Kütahya Milletvekili İshak Gazel, Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Halis Aydemir, İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bilal Kemikli, akademik personel, davetli misafirler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Açılış konuşması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören şunları söyledi: “İstikbalimizi ve istiklalimizi tehdit eden olaylar yaşadığımız bugünlerde, istikbal ve istiklalimizin teminatı olacak siz değerli öğrencilere seslenmekten büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Sizleri tanımaktan, sizleri kazanmış olmaktan mesrurum.”

Genç kardeşlerim, liseyi bitirip üniversiteye başladığınızda, sanki birkaç yaş birden büyümüş olursunuz. Bir anda kendinizi yeni bir dünyanın içinde bulursunuz. Artık sorunlarınıza kendiniz çözümler üretmek, mücadeleyi tek başınıza yapmak zorunda kalırsınız. Çok geçmeden büyüdüğünüzün farkına varırsınız, diyen Rektör Prof. Dr. Remzi Gören sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yüzdendir ki bizler siz gençlere sorumluluk üstlenmeye hazır, yetişmiş bireyler olarak bakıyoruz. Sizlere değer veriyor, yetişmeniz için büyük emek harcıyoruz. Bir kısmıyla bu yıl, diğerleriyle önümüzdeki yıllarda tanışacağınız tüm öğretim elemanlarım adına söyleyebilirim ki; burası DPÜ İlahiyat Fakültesi, başka hiçbir yerde bulamayacağınız ölçüde sıcak, samimi, huzur bulacağınız bir aile olacak. Ne mutlu sizlere!

Sevgili öğrencilerim, sizlerden çok iyi bir öğrenciliğin yanında birçok isteğim olacak. Lütfen eğitim öğretim gördüğünüz bu şehri yakından tanıyınız. Ulu Camiyi, Dönenleri mesken edinin. Hisarlı Ahmed’i, Hüseyin Yüce’yi, Ahmet Yakupoğlu’nu, Hayme Ana’yı, Evliya Çelebiyi, Ergun Çelebi’yi, Gaybi Efendi’yi asla ihmal etmeyin.

Kütahya, tarihtir. Anadolu’nun bizzat kendisidir. Medeniyetlerin soluklandığı, hayat bulduğu yerdir. Kütahya hem Selçuklu hem Osmanlı’dır. Kütahya aradığınızı bulduğunuz her hangi bir şehir değil; arayıp da bulamayacağınız güzelliklere sahip nadide bir şehirdir.”

Açılış konuşmasından sonra İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bilal Kemikli Açılış Dersi kapsamında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu vereceğim Açılış Dersi, bir bakıma görevimi tamamlama dersim olacak. Burada bendeniz İlahiyat Fakültesini kurmakla görevlendirilmiştim. Hamdolsun, hocalarımızın, idarecilerimizin desteğiyle fakültemiz çok güzel bir noktaya geldi. Bundan sonra da bu başarılarının artarak devam etmesini dilerim.”

İsmail Hakkı Bursevi’nin “Dünya 4 esas üzerine dengesini sağlar” sözünü açıklayarak derse başlayan Prof. Dr. Bilal Kemikli sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu 4 esas; ilim, adalet, tababet, hakîmlik. Adalet mülkün temelidir. Adalet olmadan devlet ve millet olmaz. Tababet; tıp ilmi, sıhhat ilmidir. Üniversitelerin nitelikli tıp eğitimi vermesi gerekir. Hakîmlik ise filozofluktur. Hakîmlik; dengedir, düşünce üretebilmektir. Sanayide ve ekonomide çok ileri olabilirsiniz. Ancak size ait düşünce, kavram yoksa gerçek anlamda hür olamazsınız. İlim; en genel anlamda akli ve nakli bilimler olarak ikiye ayrılır. Bu iki ana ilim birbirine rakip değildir, birbirini tamamlar. Bir de akli ve nakli ilimlerin yanında bilgi kaynağı olarak tefekkür, tedebbür, murakkabe ve müşahade gibi ifade edilen hadsi ilim yani gönül ilmi var.”

Din ilmi, bütün dinlerde dilde kulaktan kulağa, sohbet ve telkinlerle verilmiştir diyen Prof. Dr. Bilal Kemikli sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ilimler başlangıçta evde, camide, Mekke’de Darül Erkam, Medine’de Mescid-i Nebevi’nin içindeki Suffe’de tedris edilmiştir. Daha sonra medreseler kurulmuş, din eğitimi buralarda verilmiştir. İlahiyat Fakülteleri’nin kısaca tarihine balarsak şöyledir: İlk üniversite 31 Ağustos/ 1 Eylül 1900’de Dâru’l-Fünûn-ı Şahane adıyla Edebiyat ve Hikmet, Ulum-i Riyaziyye ve Tabiiyye ile ilk İlahiyat Fakültesi olan Ulum-i Aliye-i Diniyye Şubelerinden oluşan 3 fakülte olarak açıldı. 1912’de şube adları Fakülte olarak değişti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 3 Mart 1924’te İlahiyat Fakültesi kuruldu. 1933’te İslam Tetkikleri Araştırma Merkezleri kuruldu. 9 Mayıs 1949’da Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi kuruldu. 19 Kasım 1959’da Yüksek İslam Enstitüleri kurulmaya başlandı. Son yıllarda açılan İlahiyat Fakülteleri ile birlikte 100 civarında İlahiyat Fakültesi vardır.”     

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 17 Eylül 2015, Perşembe / 3635 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler