TÜBİTAK, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümümüzün Projesini Destekleyecek

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güray Kaya tarafından TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (1001)’na sunulan “Alev Sprey Piroliz Sistemi ile α-Al2O3 Tabanlı Lüster Pigment Üretimi ve Karakterizasyonu” isimli proje, desteklenmeye değer bulundu.

Doç. Dr. Güray Kaya’nın proje yürütücüsü olduğu, Malzeme Bilimi ve Müh. Bölümü Araş. Gör. Büşra Günhan’ın ve Malzeme Bilimi ve Müh. Yüksek Lisans öğrencisi Çiğdem Börekçioğlu’nun bursiyer, Yrd. Doç. Dr. İsmail Özgür Özer’in ve Araş. Gör. Dr. Hüseyin Boğaç Poyraz’ın araştırmacı olarak yer aldıkları, 24 ay sürecek proje için TÜBİTAK, 193.063,99 TL bütçe ayırdı.

Bu proje ile araba boyaları, iç veya dış mekan kaplamaları, kişisel bakım ürünleri ve güvenlik uygulamalarında sıklıkla tercih edilen lüster pigmentlerin sentezi, ilk defa alev destekli bir proses kullanılarak gerçekleştirilecek. Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Güray Kaya şöyle konuştu: “Üniversitemiz bünyesinde yürüttüğümüz BAP projesi kapsamında üretmiş olduğumuz α-alümina plakaları alev sprey piroliz sistemi kullanarak TiO2 (rutil) fazı ile kaplayacak böylece lüster pigment üretimini gerçekleştireceğiz. Sürecin mevcut sentez teknikleri ile ulaşılamayan bir sıcaklık aralığına taşınması ile ek bir ısıl işlem basamağına ihtiyaç duyulmadan tabakalı yapıdaki bu pigmentlerde kaplama fazı üzerinde kontrol sağlanabilecek. İlk defa gerçekleştirilecek olan bu çalışma ile ulusal ve uluslararası literatüre önemli katkılar yapmayı amaçlıyoruz”

Ayrıca Doç. Dr. Güray Kaya, endüstriyel pigmentlerin otomotiv, kozmetik, inşaat ve güvenlik uygulamaları gibi birçok farklı alanda kullanıldığı ve ülkemizde pigment alanında üretimin çok sınırlı olduğu göz önüne alındığında gerçekleştirilecek çalışma ile ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlayabilecek birçok üretim alanı için teorik ve pratik bilgi üretilmesinin mümkün olacağını belirtti.

 

Fotoğraf kaynağı: Maile, F. J., Reynders, P. 2003. "Substrates for Pearlescent Pigments", European Coatings Journal 49(4). 124

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 05 Ağustos 2015, Çarşamba / 5118 defa okundu.

Etiketler : dpü, sakarya üniversitesi, tusaş,

Bu Kategorideki Diğer Haberler