Kütahya’da Kentsel Dönüşüm Paneli Düzenlendi

Kütahya’mızın en önemli gündem maddelerinden olan kentsel dönüşüm olgusu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizde masaya yatırıldı. İ.İ.B.F.’de düzenlenen ve “Kentsel Dönüşüm ve Neo-liberalizm” başlığını taşıyan panel, İlm-i Siyaset Topluluğu’nun koordinasyonuyla İ.İ.B.F. Dekanımız Prof. Dr. Hüsamettin İnaç’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasında Dekanımız Prof. Dr. Hüsamettin İnaç, mekân-kimlik ilişkisi üzerinde durarak kentin ve yerleşim tercihlerinin hayat ve ölüme bakışla doğrudan alakalı olduğunu ve yerleşik hayatla var olan kültür ve uygarlığın ancak kentsel dinamiklerle anlamlandırılabileceğini ifade etti.

Öte yandan Panelin ilk konuşmacısı olan İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Birsen Hekimoğlu, kentsel dönüşümün ideolojik temelleri hakkında bir tebliğ sundu.  Malların, sermayenin, işçilerin ve paranın küresel çapta bir dolaşım serbestisine ulaştığı günümüz küresel ve postmodern dünyada kentsel dönüşüm faaliyetlerinin ehemmiyetine vurgu yapan Prof. Dr. Hekimoğlu, bu dönüşümün ideolojik kaygılardan ziyade sosyolojik gerçeklik temelinde kurgulanmasının gerektiğini belirtti.

Hitabını görsel ve işitsel unsurlar destekleyen ve slaytlar eşliğinde bir sunum yapan İstanbul üniversitesi Siyaset Bilimi Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Hatice Kurtuluş ise, dünyada yanlış kentsel dönüşüm uygulamalarının yarattığı trajedileri gözler önüne serdi. Kapitalist toplumlarda kentlerin dış görünümü cazip haline getirirken kentin görünmeyen kesimlerinde “sosyal çöküntü alanlarının” oluşturulmasından ve fakir ve mahrum insanların bu kentsel çoğunluk içinde hapsedilmesinden bahseden Prof. Kurtuluş, modern dünyanın bireyci yaklaşımları bağlamında özel alanların genişletilmesiyle aslında güvenlik çerçevesinin daraltıldığını iddia etti.

Akademisyenlerin, öğrencilerin ve yerel yöneticilerin yoğun ilgi gösterdiği panel, kentsel dönüşümün henüz başlangıç safhasında bulunan Kütahya’mıza ışık tutacak ve kara vericilere bir esin kaynağı olacak ipuçlarını bünyesinde barındırmaktadır. Kütahya Kent Kültürü Araştırma Merkezi gibi bir kurumun faaliyete geçirilerek zengin tarihi ve muhteşem sosyal dokusuyla Kütahya’nın hak ettiği ehemmiyeti kazanmasına bu panelin bir nüve ve ilk adım oluşturması umulmaktadır.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 25 Mayıs 2015, Pazartesi / 2902 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler