2. Dumlupınar Seramik Yarışması ve 2. Evliya Çelebi Çini Yarışması Ödüller Sahiplerini Buldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu Temsilciliği, Kütahya Valiliği, Üniversitemiz, Keramika Seramik ve Çinikop firmalarının katkıları ile Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümümüz ve Kütahya Kültür ve Tanıtım Vakfı iş birliğiyle düzenlenen II. Dumlupınar Seramik Yarışması ve II. Evliya Çelebi Çini Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu.

Yarışma projelerinin koordinatörü Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümümüzde Arş. Grv. Gökhan Akca yarışmalar ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;“Çini seramik diyarı olarak anılan Kütahya’nın, bu haklı unvanını gelecek kuşaklara aktarabilmek, Kütahya’nın tanıtımına ve ata yadigârı çini ve seramik sanatına katkı sağlamak ve genç sanatçıları desteklemek amacıyla ulusal ölçekte düzenlemiş olduğumuz çini ve seramik yarışmalarının ilklerini 24 Şubat 2014 tarihinde gerçekleştirmiştik. Yarışmaların geleneksel boyuta ulaşması amacıyla bu yıl ikincilerini düzenleyerek, çini ve seramik öğrencilerinin başarılı çalışmalarını sanatseverlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşamaktayız.

30 Ağustos 1922’de bizzat Mustafa Kemal ATATÜRK’ün kumanda ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi, 7 bin yıllık tarihi geçmişinde her daim çini ve seramik üretimiyle ün kazanan Kütahya’yı tarihte önemli bir konuma taşımıştır. 137.000 şehit verdiğimiz bu savaş Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır. 2011 yılı ise Kütahya açısından farklı bir mana kazanmıştır. Malumunuz UNESCO 2011 yılını Evliya Çelebi Yılı ilan etti ve aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli seyyahı Evliya Çelebi, Avrupa Konseyi tarafından insanlık tarihinde farklı kültürlerin kaynaşmasında en çok katkıda bulunan 20 kişi arasında gösterildi. Aslen Kütahyalı olan Evliya Çelebi ölümünden tam 329 yıl sonra bile uluslararası düzeyde Kütahya’yı gündeme taşımayı başarmıştır.

Aziz şehitlerimizin hatırasını genç nesillerin eserlerinde ve kalplerinde yaşatabilmek, bizi biz yapan tarihi ve kültürel değerlerimize hakkıyla sahip çıkabilmek gayesiyle yarışmalarımızın isimlerini Dumlupınar Seramik Yarışması ve Evliya Çelebi Çini Yarışması olarak planlanmıştık. Yarışmaya katılan eserin, geçen yıla göre hem nitelik hem de nicelik anlamında ciddi bir artış göstermesi, bu tercihimizin öğrencilerimiz tarafından da benimsendiğini gösterir ki bizim açımızdan en büyük başarı budur.”

Proje kapsamında gerçekleştirilen her iki yarışmada da yalnızca öğrenci eserleri kabul edilmiş olup, ülkemizin seçkin üniversitelerinde görev yapan ve yapmakta olan; Ressam ve Çini sanatçısı Adil Özkan, Prof. Süleyman Aydan Belen, Prof. Sevim Çizer, Prof. Kaan Canduran, Prof. Soner Genç, Doç. Dr. Ensar Taçyıldız, Doç. Nurettin Gülaçtı, Yrd. Doç. Dr. Mesude Hülya Doğru, Kütahyalı çini sanatçısı İbrahim Kocaoğlu, Melek Arslan, Ayşegül Acar ve Kütahya Çiniciler, Fotoğrafçılar ve El Sanatları Esnaf Odası Başkanı Sadık Erilbaylı’nın yer aldığı seçici kurul kararı ile çini ve seramik yarışmalarının eser seçimleri 04 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleşen seçici kurul değerlendirme toplantısıyla birlikte sonuçlanmıştır.

Ankara, İzmir, Kayseri, Diyarbakır, Antalya, Uşak, Malatya, Kocaeli, Çanakkale, Isparta, Eskişehir gibi pek çok ilden olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen toplam 180 eserin (115 Seramik Eser, 65 Çini Eser) değerlendirildiği yarışmalarda başarı, mansiyon ve özel ödüller olmak üzere toplamda 13 ayrı eser ödül almaya hak kazanmış ve 62 eser de sergilenmeye değer görüşmüştür.

Ödül almaya hak kazanan eser sahipleri, 18 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirilen törende ödüllerini aldılar. DPÜTV tarafından canlı yayınlanan törende; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Tevfik Bayer ile birlikte Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekilimiz Prof. Dr. Ahmet Altuncu, sponsor firmaların temsilcileri, Kütahyalı çini sanatçıları diğer davetliler ve çok sayıda öğrenci yer aldı. Töreninin ardından açılışı yapılan yarışma sergileri 22 Mayıs 2015 tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacaktır.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 20 Mayıs 2015, Çarşamba / 3720 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler