IV. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi Başladı

TÜBİTAK tarafından desteklenen kongre İlmi Etütler Derneği (İLEM), Üniversitemiz İslam Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle IV. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi’nin açılışı (TLÇK) Yeni Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İlki 2012 yılında Konya’da, ikincisi 2013 yılında Bursa’da, üçüncüsü 2014 yılında Sakarya’da gerçekleştirilen TLÇK lisansüstü çalışmalar yapan araştırmacıların, ortak dil ve yöntem geliştirmelerine imkân ve zemin sağlamak, Türkiye’de yaşanan özgün akademik üretim sorununu aşmaya yönelik kuşatıcı yaklaşımları teşvik etmek amacıyla düzenlenmektedir. Bu çerçevede, genç akademi mensupları arasında çalışma alanlarını kapsayan çok yönlü bir iletişim ve tecrübe aktarımı imkânı yaratılarak çalışmaların zenginleştirilmesi ve akademik dolaşıma sokulması amaçlanmaktadır. Ayrıca Türkiye’deki lisansüstü çalışmaların niteliğinin artırılması yönünde ortaya konan çabalara katkı sunmak kongrenin temel hedefleri arasındadır.

Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören şunları belirtti: “Kıymetli meslektaşlarım sizleri ağırlamaktan çok mutluyum. Bu çalışmada emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Burada 2023 vizyonuna sahip akademisyenlere hitap ediyor olmam benim için mutluluk kaynağı.

2023’e az kaldı ya da 2023’e daha çok var diyenler olabilir. Zamanı nasıl algıladığımıza bağlıdır. Zaman takvim yaprağı değildir. Olayların akış sırasıdır. Eğer zamana değer verirseniz size ummadığınız hayal dahi edemeyeceğiniz bir gelecek sunar. Zamana değer verdikçe; o da size değer verir. Değerlerinize değer katar. Sizi yüceltir. Kıymet vermez, değer vermezseniz zaman; kayıp yıllar olur. siz kaybedersiniz. Zamanı dolu dolu kullanmak sizin elinizdedir.”

Zamanı planlar, öncelik verdiğiniz konulara yönelirseniz zaman sizi yaşlandırmaz. Yıllar sizi büyütür diyen Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören sözlerini şöyle sürdürdü: “Tercih sizin. Yaşlanmak da büyümek de sizin elinizde. Büyükseniz birer Sabahattin Zaim olursunuz, Süleyman Uludağ olursunuz, Beşir Hamitoğulları olursunuz, Arif Nihat Asya olursunuz.

Akademisyenliği seçtiğiniz için sizi kutluyorum. Bu mesleğin zirvesine giden yol zahmetlidir. Yorucudur. Engelleri olan, inişleri çıkışları olan yoldur. Çoğu zaman sabır ve çaba gerektirir. Doğru rol modelleri rehber edinirseniz zirveye çok daha çabuk ulaşırsınız. Sizlere tavsiyem; hangi konuda çalışıyorsanız çalışın mutlaka ve mutlaka Allah’ın rızasını gözetin. Milletin refahını gözetin. Çıktılarınız net olsun. Faydalı olsun. Fayda üretmeye çalışın. Lütfen bu konuda hassas olun.”

Rektörümüzün ardında konuşma yapan Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu özetle şunları belirtti: “Lisansüstü Çalışmalar Kongresi ilk defa bu yıl büyükşehir olmayan bir ilde gerçekleştiriliyor. Geçen yıl arkadaşlarımız bu kongrenin 4.sünü Kütahya’da yapmak istediklerini ve bizim de desteklerimizi beklediklerini söylediklerinde hiç tereddüt etmeden her türlü desteği kendilerine vereceğimizi söyledik. Çünkü 7000 yıllık tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ilim, irfan ve kültür yuvası olan şehrimiz tekrar tarihteki o güzel günlerini yaşamalıydı. Hamt olsun bugün bu kongreyi şehrimizde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum.

Akademisyenlere seslenen Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu şunları söyledi: “Gelin Kütahyamız üzerine araştırmalar yapın. Yüksek Lisansınızı, Doktoranızı Kütahyamız üzerine yapın. Kütahyamız her zaman belirttiğimiz gibi tarihiyle, kültürüyle yetiştirdiği ilim ve sanat adamlarıyla dopdolu bir şehirdir.

Konuşmaların ardından açılış dersini İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bilal Kemikli “Edebiyat ve İlim” konusunda verdi. Prof. Dr. Bilal Kemikli açılış konferansında özetle şunları belirtti: “Kütahya ilim ve irfan şehridir. Kütahya gerçek anlamda şairler yurdudur. Alimler diyarıdır. İlim ve irfan şehridir. Kütahya Şair Şeyhi’nin şehridir. Ahmedi’nin şehridir. Evliya Çelebi Kütahyalıdır. Erun Çelebi bu şehrin bağrında misafir edilmektedir. Erguniye Mevlevihanesinden yetişen birçok zat İstanbul’un kültür hayatını da etkilemiştir. Gaybi buralıdır. Adını anmadığım daha pek çok alim, arif, edebiyatçı, şair burada yaşamıştır. IV. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi’ne katılan genç bilim insanı olmak isteyen arkadaşlarımın Kütahya’yı her yönüyle tanımalarını istiyorum.” Ayrıca Prof. Dr. Bilal Kemikli edebiyat ve ilim hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi.

Yrd. Doç. Dr. Rifat Türkel yaptığı konuşmada; Kamil Saraçoğlu Başkanlığındaki Kütahya Belediyesi'ne, Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören’e, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli’ye, Atatürk Kültür Merkezi'ne, İlmi Etütler Derneği’ne teşekkür ederek yapılan çalıştayın bilim dünyasına hayırlar getirmesini diledi.

Konuşmaların ardından katılımcılara müzik ziyafeti sunuldu. Halk oyunları gösterisi gerçekleştirildi.

IV. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi 15-16 Mayıs tarihlerinde, Evliya Çelebi Kampüsümüzde Güzel Sanatlar Fakültemizde, Salon I-II-III ve IV. salonlarda devam edecektir. 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 16 Mayıs 2015, Cumartesi / 2429 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler