Kütahya’da Bu Yöntem Böbrek Kanseri Tedavisinde İlk Kez Uygulandı

Böbrek Kanseri Tedavisinde Mikrodalga Ablasyon Tedavisi ile Tümörü Yok Etme Yöntemi Kütahya’da ilk kez Doç. Dr. Şahin Kabay ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Korkmaz tarafından uygulandı

Tıp Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin Kabay ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Korkmaz tarafından DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk kez Doç. Dr. Şahin Kabay ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Korkmaz tarafından, “Böbrek Kanseri Tedavisinde Mikrodalga Ablasyon Tedavisi ile Tümörü Yok Etme Yöntemi” “ uygulandığı bildirildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Şahin Kabay şu açıklamada bulundu: “En sık ölüm nedenlerinden biri olan kanserin modern pek çok tedavi yöntemi mevcuttur. Böbrek kanserlerinde günümüzde diğer kanserlere göre az görülmekle birlikte görülme sıklığı artmaktadır. Erken tanı imkânları ve gelişen tedavi yöntemleri ile korkutucu bir hastalık olmaktan çıkmaktadır. Böbrek kanser tanısı alan hastaların pek çoğu kanser kadar ameliyat olmaktan korkmaktadırlar. Açık cerrahinin getirdiği ameliyat süresinin uzun olması, uzun hastanede yatış süreleri, hastanın ağrı çekmesi gibi olumsuzluklar hastaların bu tür ameliyatları istememelerine neden olmaktadır. Karaciğer, böbrek, akciğer bazı kemik tümörleri ablasyon yöntemi ile yok edilerek tedavi edilebilmektedir. Mikrodalga ablasyon tedavisi tümörün içine sadece bir iğne yerleştirip mikrodalga enerjisi kullanılarak o tümörün yok edilmesi  işlemidir. Mikrodalga ablasyon ameliyatla çıkarılması gereken bazı tümörlerin ameliyatsız tedavisine imkânı sağlar.

Mikrodalga ablasyon daha yeni bir yöntemdir ancak çok hızla yaygınlaşmaktadır. Mikrodalga tedavi işlemi için hastanın daha önceden çekilmiş olan tomografi, ultrason, MR ve PET-BT gibi filmleri incelenir.  Tedavi yapılacak olan tümörlerin yapısı, sayısı, büyüklüğü ve yerleşimleri değerlendirilir. İşlem lokal anestezi altında yapılır ve genellikle hastaların hastanede yatmasına gerek yoktur. İşlem sonrası bazen ağrı olabileceği için bir günlük (seyrek olarak bir günden fazla) hastane yatışı gerekebilir. Ancak heyecan, gerginlik ya da korku hissetmemesi için hastaya ek olarak damardan sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Gerektiğinde hasta genel anestezi verilmeksizin uyutulabilir. İğne yerleştirme işlemi ultrason ya da bilgisayarlı tomografi gibi bir görüntüleme yöntemiyle yapılır. Bu nedenle girişimsel radyoloji tarafından yapılır. İğne yerleşimi yapıldıktan sonra tümöre enerji uygulanır ve tümörün ısı etkisiyle yok olması sağlanır.”

Girişimsel radyolojinin başhekimliği döneminde Doç. Dr. Şahin Kabay’ın destekleriyle faaliyete geçtiğini ifade eden Girişimsel radyoloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Korkmaz, girişimsel radyolojik işlemlerin kanserle olan mücadelede çok önem kazanmaya başladığını, bunların en önemlilerinin tümöre ciltten ulaşılarak yapılan yakma işlemleri ve tümöre damar içinden ulaşılarak yapılan tedaviler olduğunu belirtti.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 15 Mayıs 2015, Cuma / 3516 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler