İZODER Yalıtım Semineri Düzenlendi

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümümüz ve İnşaat Mühendisliği Bölümümüz tarafından konuşmacı olarak İZODER Teknik İşleri Uzmanı Güneş Yüzügür’ün katıldığı Yalıtım Semineri düzenlendi.

Seminerde İZODER Teknik İşleri Uzmanı Güneş Yüzügür özetle şunları söyledi: “Yaşadığınız veya almak istediğiniz evlerde ısı, ses, su ve yangın yalıtımlarına dikkat etmelisiniz. Isı yalıtımıyla enerji tasarrufu için ısı kaybı engellenmeye çalışılır. Ses yalıtımıyla daha sessiz, sakin ev ortamı sağlanır. Bunun için gürültü haritalarının çıkarılması gerekir. Su yalıtımı, diğer yalıtımlar kadar uygulanmamaktadır. Su yalıtımının yaygınlaşması için yönerge çalışmaları yapılmaktadır. Su yalıtımıyla binanın ömrü uzatılır. Yangın yalıtımı; yangın çıkması halinde söndürülmesine yönelik önlemler ve uygulamalar içerir.”

2000 yılından sonra yapılan yapılarda ısı yalıtımı yapmak zorunludur. Isı yalıtımın önemini şu örnekle açıklayayım diyen Güneş Yüzügür sözlerini şöyle sürdürdü: “Yalıtımsız 5 katlı bir binayı Antalya’ya yapın, yıllık 90 ton karbondioksit yayar. Isı yalıtımı yapıldığında 25 ton karbondioksit yayar. Aynı binayı ısı yalıtımsız Erzurum’a yaptığımızda yıllık 450 ton karbondioksit yayar. Bu binaya ısı yalıtımı yaptığımızda 170-180 ton karbondioksit yayar. Hem tasarruf sağlanır hem de daha az yakıt tüketilerek doğaya daha az zarar verilir.

İç ortamdaki su buharı, karşılaştığı yüzeyin sıcaklığı düşük ve basınç dengesi bozuk ise orada birikir. Belli bir zaman sonra rutubet ve küf oluşur. Küf ve rutubeti engellemek için duvarların ısısının yüksek olması gerekir. Duvarları sıcak tutmak gerekir. Bu ısıyı yalıtımla sağlarız. Binalarda iç dış ısı yalıtımıyla bu sağlanır.”

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 28 Nisan 2015, Salı / 2293 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler