Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi ve DPÜ Medeniyet Araştırmalar Topluluğu (MEDAR) Tarafından Düzenlenen “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Hukuku” Paneli Gerçekleşti.

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi ve DPÜ Medeniyet Araştırmalar Topluluğu (MEDAR) tarafından Kutlu Doğum haftası kapsamında düzenlenen “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Hukuku” paneli gerçekleşti.

“Hz. Peygamber bizim için öğretmendir. O’nun rehberliğine, öğretmenliğine her daim muhtacız”

Panelin açılış konuşmasında İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli; “Fakültemiz kurulduğu günden itibaren aksiyoner fakülte olmayı hedef tayin etmiştir. Öğrencilerimize ders anlatmanın yanında kampüsü kucaklayan, kampüse hitap eden bir fakülte perspektifi çizmeye çalıştık. Üniversiteyi üniversite yapan sadece anlatılan dersler değildir. Daha kalıcı bilgileri seminerlerle elde ederiz. Bir arada yaşama ahlakı ilme ve bilgiye dayalıdır. Muhatabımı tanırsam onunla birlikte yaşamanın yollarını da ararım. Birlikte yaşamanın temelinde ilim vardır. İlimde bir ahlâk meselesidir. İlmen bir şeyler öğreneceğiz, öğrendiklerimizi kendi nefsimizde uygulayacağız. Ahlâkı istediğimiz kadar anlatalım, ahlâk üzerine istediğimiz kadar kitap yazalım. Ahlâkı amele dönüştürmemiş isek, gönlümüze aklımıza yerleşmemişse bu ilkeler kalıcı olmuyor. Birlikte yaşamak bir ilim meselesidir. İlimde bir yaşama meselesidir, bu yaşamaya biz ahlak diyoruz. Ötekileştirmeden, öteki dediğimiz kişiyi tanırsak onunla oturup konuşma imkânına sahip oluruz. Panelde, birlikteliğin ilmi temellerini bize sunacaklar. Programın bereketli olmasını, kalıcı olmasını arzu ediyorum.

Hz. Peygamber bizim için El Muallimdir, öğretmendir. O’nun rehberliğine, öğretmenliğine her daim muhtacız. Onu sevip anlamayı Hak hepimize nasip etsin.”

“Âdemoğlu birlikte yaşamak zorundadır”

Yrd. Doç. Dr. Ümit Aktı; “Diyanet İşleri Başkanlığı Kutlu Doğum Haftasının ana temasını birlikte yaşama olarak belirledi. İnsanoğlu yaratılışı itibariyle birlikte yaşamaya mecbur toplumsal bir varlıktır. Yaratılış itibariyle bir benzerinin bulunmadığı her bir Âdemoğlu kendi nevi şahsına münhasır pek çok özelliğiyle de birlikte yaşamak zorundadır. Sahip olduğu farklılığı zenginlik olarak görmediği zamanlarda ise çatışmalar da kaçınılmaz hale gelir. Birlikte yaşamayı tesis edemediği takdirde çatışma kaçınılmazdır.Toplumda din en önemli meşrulaştırma araçlarındandır. Bu sebepledir ki dinin koyduğu kurallar insanlar tarafından çarpıtılıncaya kadar gayet etkili bir kurallar zinciri sunar.” dedi.

“Bir arada yaşamaktan başka çıkar yolumuz yoktur”

Yrd. Doç. Dr. Ö. Faruk Söylev;  Kuran ve Sünnet çerçevesinde birlikte yaşama ahlakı, geleneği, hukuku; birlikte yaşama söz konusuysa ortaya çıkacak konulardır. 18.000 âlemin içinde en mükemmel, idrak sahibi, akıl sahibi yaratılmış olan insanoğludur. İnsanoğlunun hem üstünlükleri hem de zaafları vardır. Bir arada yaşamaktan başka çıkar yolumuz yoktur.

“Hz Peygamber, hak ve adalet temelleri üzerine cahiliye toplumunu dönüştürmüştür.”

Yrd. Doç. Dr. Ö. Faruk Erdoğan; “Hz. Peygamber imkânsızı başarmıştır. Hz Peygamber; Kur’an temelli toplumsal ve düşünsel öğretisiyle, paylaşmayı bilen, hak ve adalet temelleri üzerine cahiliye toplumunu dönüştürmüştür.

Hz. Peygamber bütün insanlığa gönderilmiş, evrensel bir peygamberdir. Kuran’ı Kerim’de ey insanlar vurgusu yapılmıştır. Bu açıdan Kuran’ı Kerim, insanlığın kitabıdır. Kim bir insanı öldürürse bütün insanlığı öldürmüş gibidir, kim bir insanı yaşatırsa bütün insanlığı yaşatmış gibidir.

“İslam medeniyeti; insanı yaşatmak üzere kurulmuş bir medeniyettir.”

Yrd. Doç. Dr. Ergin Ögcem; Birlikte Yaşama ahlakının temelini Maide suresinin 32. Ayeti oluşturur. Bir şey inşa etmek istiyorsanız öncelikle insanı yaşatmanız gerekir. Yok ederek hiçbir medeniyet inşa edilemez. İslam medeniyeti; hem ruhen hem cismen insanı yaşatmak üzere kurulmuş bir medeniyettir.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 20 Nisan 2015, Pazartesi / 3195 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler