18 Mart Çanakkale Zaferi ve Onun Aziz Kahramanları Anıldı

Üniversitemizde Çanakkale Zaferi, konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Ümmü Gülsüm Polat’ın katıldığı konferansla bir kez daha anıldı.

Konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Ümmü Gülsüm Polat özetle şunları belirtti: “1. Dünya Savaşı, savaş literatürüne topyekûn savaş kavramını soktu. Topyekûn savaş şunu belirtir: Cephedeki askerlerle, cephe gerisindeki halkın bütünleşip tek parça olması. Birlikte hareket etmesidir. Bunun en güzel örneği Çanakkale Savaşları’dır.

İngilizler, Çanakkale Boğazına yapılacak operasyonu kolayca başaracaklarına inanıyorlardı. Bu operasyonda Fransızlarla ve İngilizler ortak hareket etmek için anlaştılar. Bu konuda ve İstanbul’un işgali hakkında birçok yazışmaları var. İngilizler, Osmanlıyı haddinden fazla hafife aldı. Yapacakları bu Çanakkale operasyonu ile kendi çıkarlarını koruyacaklarına inanıyorlardı. Osmanlıyı savaş dışı bırakarak cephelerin azalacağına inanıyorlardı.

İngilizler başarısız oldu. Egoları kırıldı. Yerine kaygı oluştu. İngilizler; İslam coğrafyasındaki egemenliklerinin son bulacağı, Osmanlının ilan ettiği Cihada katılımın çok olacağı için korkmaya başladı. Propagandayı ve istihbarat faaliyetleri çok iyi yaptıklarından bu koku gerçekleşmedi.”  

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 18 Mart 2015, Çarşamba / 3893 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler