Bilinmeyen Yönleriyle II. Abdülhamid

Tarih, Kültür ve Fikir Akademisi Topluluğumuz tarafından, konuşmacı olarak Araştırmacı ve Gazeteci, Tarihçi Yazar İsmail Yağcı’nın katıldığı, Bilinmeyen Yönleriyle Sultan II. Abdülhamid konferansı düzenlendi.

Konferansta konuşan İsmail Yağcı özetle şunları söyledi: “II. Abdülhamid, tahta çıkan 34. Osmanlı padişahıdır. 34 yıllık padişahlık yaptı. 9 yıl sürgün hayatı yaşadı. Tahta çıkmadan önce Osmanlı Devleti çok zor zamanlardan geçmekteydi. 1800’lü yıllarla birlikte Osmanlı Devleti’nde isyanlar başladı. 1821 yılında Mora İsyanı ile ayrılıkçılar isyan etmeye başladı. Arkalarında İngiltere vardı. İsyanlar artarak devam etti. 1854’te Osmanlılar ilk defa borçlandı. 5 milyon Fransız Frangı borçlandı. Ekonomik açıdan da zor günler yaşanmaktaydı. Büyük devletler Balkanları kışkırtmaya devam ettiler. Onlara para ve silah yardımı yaptılar. Çatışmalar şiddetlendi. Bu çatışmalarla nüfus eridi.”

II. Abdülhamid gençliğinden beri yabancı gazeteleri takip ederdi. Çok iyi derecede Fransızca bilirdi diyen İsmail Yağcı özetle şunları söyledi: “Abdülhamid hiçbir zaman yabancı elçilerle yabancı dilde konuşmadı. Daima Türkçe konuştu. O, Türkçe sevdalısıydı. İran Şahı, Azerilere Türkçeyi yasakladığında, araya girip bu yasağın kaldırılması için ricacı oldu.

Abdülhamid Han, padişahlığı döneminde kendi öz parasını harcayarak 1552 eser yaptırdı. Abdülhamid’in en büyük çalışması her köye cami ve okul projesiydi. Osmanlı coğrafyasının her yerinde eserleri vardır. Haydarpaşa Garı, Şişli Etfal Hastanesi Abdülhamid’in eseridir. 

II. Abdülhamid tahta çıktığında içerde ve dışarda mücadele içindeydi. Tahta geçtiğinde 300 milyon borç vardı. 1909’da tahttan indirildiğinde bu borcu, 30 milyona düşürmüştü. 34 yılda 270 milyon borcu ödemişti. 2 sene daha tahtta kalsa o borç da bitecekti.”

Konferans sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yunus Erdoğan, İsmail Yağcı’ya konferansından dolayı teşekkür ederek, teşekkür belgesi ve plaketi takdim etti. 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 17 Mart 2015, Salı / 2105 defa okundu.

Bu Kategorideki Diğer Haberler