Seyitömer Höyük Kazisi, Arkeoloji ve Sanat Dergisi’nde!

Arkeoloji Bölümümüz tarafindan yürütülen, Proje Baskanligini Prof. Dr. Nejat Bilgen’in yaptigi Seyitömer Höyük Kazi Çalismasi Türkiye’nin en saygin arkeoloji, sanat dergilerinden birisi olan Arkeoloji ve Sanat Dergisi’nde yer aldi.

Yapilan haber ile ilgili açiklamalarda bulunan Arkeoloji Bölüm Baskanimiz ve Seyitömer Höyük Kazi Çalismasi Proje Baskanimiz Prof. Dr. Nejat Bilgen özetle sunlari söyledi: “Seyitömer Höyük çalismamiz sadece ülkemiz adina degil bütün dünya tarihi açisindan çok önemlidir. Bu önemi dolayisiyla Arkeoloji ve Sanat Dergisi’ne konu olmustur. Umarim basta Kütahya’miz ve Ülkemiz; yapilan bu güzel ve özel çalismamizin önemini kavrar.”

Yapilan kazi çalismalarinda ulasilan bulgulara da deginen Prof. Dr. Nejat Bilgen özetle sunlari söyledi: “Yapilan kazi çalismalari ile karbonlasmis beyinler bulundu. Yapilan kazilar sonucu, depremlerin sebep oldugu yikimlarin altinda in situ olarak bugüne kadar yapilan kazilarda pek görmedigimiz bir evin enkazi altinda ocagin çevresinde uyuduklari sirada depreme yakalanmis ve kaçamamis insanlara ait yanmis iskeletlerle karsilasilmistir. Baska bir alanda açiga çikarilan yetiskin bireyler ile çocuklarina ait iskeletlerin kafataslari içinde karbonlasmis halde bulunan beyinler, hem insanlik hem tip tarihi açisindan degerli kanitlar sundu.

Yine bu güzide Seyitömer Höyük çalismamiz ile Orta Tunç Çagi’na ait bir evin deposunda bulunan küpün içindeki mercimek tohumlarindan birinin Dumlupinar Üniversitesi Biyoloji Bölümü tarafindan yesertilerek ilk örnek oldu. Yine çikardigimiz bulgulardan anladigimiz Orta Anadolu’nun Koloni Çagi’na denk gelen bu tabakada elde edilen bulgulardan tanri ailesi olarak görülen bir kursun figürün, çizme biçimli bir ryhton ile simdilik örnegini yalnizca Kültepe’de gördügümüz çift çizme biçimli rython ve mühürler dönemin önemli sehirleri ile olan baglantilari açik sekilde ortaya koymaktadir.

Yapilan kazilarla Seyitömer Höyügü’nün en geliskin dönemi olan Ilk Tunç Çagi III’e ait saray ve “damla” seklindeki kent plani ve her evrede sistemli bir sekilde gözetilmis “uzun ev” planindaki yapilar çikarildi. Höyügün güneybatisinda kademeli olarak üç teras üzerine yerlestirilmis, çevreye hakim bir konumda ve höyükteki diger ev planlarina uymayan büyük bir yapi kompleksi yer aliyor. Bu kompleks halindeki yapinin yönetici sarayi oldugu tahmin edilmektedir.”

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 06 Ocak 2015, Salı / 2826 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, tavşanlı kaymakamlığı,

Bu Kategorideki Diğer Haberler