Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya ve Biyokimya Bölümlerimizden Radyasyona Karsi Milli Kalkan

Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya ve Biyokimya Bölümlerimizden Rektör Yardimcimiz Prof. Dr. Yunus Erdogan, Yrd. Doç. Dr. Fatih Sen, Yrd. Doç. Dr. Ferda Özmal, Yunus Yildiz, Gaye Baskaya, Esma Erken ve Handan Pamuk’tan olusan arastirma grubunun yaptigi çalismalarda, nanoteknoloji ile kaplanmis borlu tuglalarin digerlerine göre yüzde 400 oraninda radyasyonu önledigi ortaya koyuldu.

Projenin yürütücüsü olan Rektör Yardimcimiz Prof. Dr. Yunus Erdogan: "Bizim yaptigimiz borlu nanoteknolojik malzemelerin, normal islem görmemis malzemelere göre nükleer sizinti ve radyasyonlara karsi nötronlari, 4-5 kat daha fazla tutma özelligi oldugunu ortaya çikardi. "

Rektör Yardimcimiz Prof. Dr. Yunus Erdogan, ekibin bu çalismaya iddiali da olsa, "Radyasyona karsi milli kalkan" ismini koyduklarini anlatti. Bu, borlu çimentolarin disinda borlu tuglalar da gelistirdiklerini belirten Erdogan, söyle devam etti: "Bununla ilgili olarak çok çesitli tuglalar gelistirdik. Ayrica bu, borlu tuglalari nanoteknoloji ile kapladik. Nanoteknoloji ve bor birlesiminden ortaya çikan tugla, normal tuglaya göre (yüzde 400) 4-5 kat daha fazla radyasyon tutmaktadir. Bu tuglalarin basinç dayanimi da çok yüksektir. Bu tuglalarin, nükleer enerjinin kullanildigi bütün alanlarda bir kalkan olacagi düsüncesiyle üzerinde çalistik. Bu konuda çalisan arastirma grubumuz, projeyi tamamlamis bulunmaktadir ve bu konuyla ilgili üniversitemiz bünyesinde 4 adet patent basvurusunda bulunulmustur." 

Anadolu Ajansi tarafindan yapilan haberin tam metnine ve gelistirilen ürünlere ait videolara asagidaki linkten ulasabilirsiniz.
http://www.haberler.com/radyasyona-karsi-milli-kalkan-6813873-haberi/

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 30 Aralık 2014, Salı / 3638 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, halkbank,

Bu Kategorideki Diğer Haberler