Iki Devlet, Tek Millet; Türkiye-Azerbaycan

Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Türk Dünyasi Arastirma Toplulugumuz tarafindan, konusmaci olarak Azerbaycan Türk Kadinlar Birligi Baskani Tenzile Rüstemhanli’nin katildigi Iki Devlet, Tek Millet; Türkiye-Azerbaycan Konferansi düzenlendi.

Konferansta açilis konusmasi yapan Türk Dünyasi Arastirma Toplulugu Danismanimiz Yrd. Doç. Dr. Ali Serdar Nazlipinar sunlari söyledi: “Millet bilincini güçlendirmek, tarihimizi, kültürümüzü, degerlerimizi hatirlatmak adina bu toplulugumuz kuruldu. Dünyayi yönetmek isteyen para baronlarinin hedefleri millet bilinci gelismis toplumlardir. Onlar; para, güç, çikar vaatleriyle milli bilince sahip toplumlari kandiramazlar. Bu toplumlarin küresel güçlere boyun egmesi için milli sevklerinin kirilmasi gerekir.

Gençlere seslenen Yrd. Doç. Dr. Ali Serdar Nazlipinar sözlerini söyle sürdürdü:  “Zorluga düstügünüzde, kendinizi güçsüz gördügünüzde ya da küresel güçler karsisinda korku hissettiginizde 40 çeriyle Çin Sarayi’ni basan Kürsad’i, Kurtulus Savasi’ndaki Mustafa Kemal’i, Sovyet tanklari önündeki Azeri kadinlarini düsünün ve güç bulun.”

Konferansta konusan Azerbaycan Türk Kadinlar Birligi Baskani Tenzile Rüstemhanli özetle sunlari söyledi: “Türkiye-Azerbaycan iliskileri sadece kan bagiyla degil, bizi bir yapan, birbirimize baglayan, herkesin dilinde, gönlünde olan ‘Çirpinirdi Karadeniz/ Bakip Türkün Bayragina/ Ah ölmeden bir görseydim/ Düsebilsem topragina.’ diyen Ahmet Cevad’in arkadaslariyla katildigi Çanakkale Savasidir.

1915’lerde Kafkaslarda Azeri Türklerine yapilan soykirimlar nedeniyle Azeri Aydinlari Osmanliya müracaat ettiler. Türk sevdalisi, Turan asigi Enver Pasa Türk kuvvetlerini Kafkaslara gönderdi. Eger Nuri Pasa komutasindaki o ordu; Azerbaycan’a gelmeseydi, Kafkaslarda Azeri kalmazdi. Bizi birbirimize baglayan birbirimiz için evlatlarimizi sehit verisimizdir. Bu gün Nuri Pasa’nin Mehmetçikleri, Karabag’da, Azeri Sehitleriyle koyun koyuna uyuyor.

Kurtulus Savasi’nin en zor günlerinde Mustafa Kemal Atatürk, Azerbaycan’dan borç ister. Neriman Nermanov’un cevabi ‘Kardes, kardese borç vermez. Yardim eder.’ der. Iste, bu anlayis bizi bir biriminize baglar. Bizi, birbirimize acilar bagliyor. Bu yüzden biz sözde degil. Gerçekten birbirimiz için can vererek kardes olduk.”

Bizler dünümüzü, bu günümüzü bilmeliyiz diyen Tenzile Rüstemhanli sözlerini özetle söyle sürdürdü: “1990’larda en zor günlerimizde Türk Bayragi bize umut oldu. Bizler sadece Türk Bayraginin önünde ya da vatan ugrunda diz çökeriz. Bizler Mete’nin, Attila’nin, Alparslan’in torunlariyiz. Dünya tarihinde, Türkleri çikarin. Dünya tarihi eksilir.

Sizler, Türkiye Türkleri, yedi düvele karsi tek basiniza Atatürk’ün liderliginde baskaldirdiniz. Basardiniz. Ben, Türkiye’nin degerlerini, Mustafa Kemal Atatürk’ün düsüncelerini her yer de özellikle de Azerbaycan’da anlatmaya çalisiyorum. Önümüzde 2015 var. Bu çok önemli. Bizleri yalniz birakmayin. Basin ve gündemdekiler, gerçekleri anlatmiyor. Lütfen bu konuda gerçekleri arastirin, ögrenin.

Türkiye, dünyadaki bütün Türklerin baskentidir. Sizler görev ve sorumluluklarinizi yerine getirmezseniz, Türk dünyasi çöker. Bu bilinçle hareket ederseniz, her zorlugu yenersiniz. Türklük yok sayilirsa, Türklük; ikinci plana atilirsa, esaret altindaki Türklerin hayalleri yikilir. Onlarin hayatlari kararir. Bütün Türklere “Ne mutlu Türk’üm” demeyi siz ögrettiniz. Bunu unutmayin!   

Konferansin sonunda Rektör Yardimcisimiz Prof. Dr. Yunus Erdogan, bu güzel anlamli günün anisina Tenzile Rüstemhanli’ya DPÜ ani tabagi takdim etti.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 30 Aralık 2014, Salı / 2196 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler