Kerbela Sehitlerinin Aziz Hatirasi Anildi

Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Türk Dünyasi Arastirma Toplulugumuz tarafindan, konusmaci olarak Prof. Dr. Hüseyin Algül’ün katildigi Kerbela Olayi konferansi düzenlendi.

Konferansta konusan Prof. Dr. Hüseyin Algül özetle sunlari söyledi: “Kuran ve sünnetlere baktigimizda, insanlardan birlik ve beraberlik ister. Hadislerde birbirinizi kiskanmayin, birbirinize kötü söz söylemeyin, birbirinize yardimci olun buyurulur. Müslümanlar arasindan yasanilan sikintilar bütün Müslümanlari etkiler.

Kerbala’yi iyi anlamak gerek. Islam alimleri firkalarin, akimlarin, zümrelerin arasindaki ayriliklarin ortak noktalar, müsterek sartlar ön plana çikarilarak asilmasi gerektigini söyler. Bizim en önemli ortak degerimizden biri Ehlibeyt ve Ehlibeyte duydugumuz saygi ve sevgimizdir.

Hz Peygamberimiz ümmetine iki çok önemli miras birakti. Kuran ve sünnet. Kuran’a ve sünnete uyanlarin sikintilarindan kurtulacagini söylenmistir. Hz. Peygamberimiz “Allah’i ikramlarindan dolayi sevin, Allah dedigi için beni sevin, beni seviyorsaniz Ehlibeytimi sevin!” demistir.

Hz. Hüseyin, iktidar hirsi olan bir insan degildir diyen Prof. Dr. Hüseyin Algül sözlerini su sekilde sürdürdü: “Onu bu mücadeleye iten degerlerin yok edilmesidir. Hz. Ali öldükten sonra Hz Hasan liderlige geçiyor. Sam’daki Muaviye Hz. Hasan’a isyan ediyor. 50 bin kisilik ordusuyla Hz. Hasan’in üzerine yürüyor. Hz. Hasan Küfelilerin karaktersizliklerini, dönekliklerini bildigi için, Müslüman kani dökülmemesi için, Küfe Anlasmasi yapiyor. Hz. Hasan iktidardan çekiliyor. Muaviye yönetime geçiyor, halife oluyor.

Hz. Hasan öldükten sonra çok önemli bir gelisme yasaniyor. Muaviye Küfe Anlasmasini bozarak oglu Yezid’i halife tayin ediyor. Herkesin biatini istiyor. Hz. Hüseyin, Hz. Zübeyir’in oglu Abdullah, Hz. Ömer’in oglu Abdullah, Hz. Ebubekir’in oglu Abdurrahman, Abdullah ibni Abbas gibi önemli, mümtaz Müslümanlar Muaviye’nin bu tutumuna karsi çikiyor. Hz. Hüseyin bu tutarsizliga isyan ediyor. Yapilanlarin yanlis oldugunu söylüyor. Halifenin seçimle isbasina gelmesini istiyor. Adalet istiyor. Meziyetli bir Müslümanin yönetici olmasini istiyor.

Hz. Hüseyin biat etmiyor. Küfe’den gelen destek haberleri üzerine Küfe’ye hareket ediyor. Kader aglarini örüyor. Yezid, Kerbela’da Hz. Hüseyin’i ve yanindaki Ehlibeyt’i kusatiyor. Yezid emir gönderiyor, ya biat ya ölüm!

Hz. Hüseyin’in davasi hak davasidir. Haksizliga karsi mücadeledir. Kötü ve kötülüge, yanlisliga, Islam’a zarar verenlere karsi sanli dirençtir, savastir. Hz. Hüseyin ve beraberindekiler hak ve adalet için sehit düserek tarihe geçtiler. Allah Hz. Hüseyin’den razi olsun! Onun sefaatine bizleri nail eylesin!     

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 26 Aralık 2014, Cuma / 2092 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler