Üniversitemizde Yapilan Makine ile Dökülen Agaç Yapraklari Enerjiye Dönüstürülüyor

Üniversitemizde Yapilan Makine ile Dökülen Agaç Yapraklarindan ve Lifli Maddelerden, Tunçbilek Kömürü Kalorisine Yakin Yakit Elde Ediliyor.

Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Ögretim Üyemiz Doç. Dr. Ismet Çelik yaptigi proje ile traktörden tahrikli dünyanin ilk mobil pelet üretme makinesi gelistirdi.

Agaç Yapraklarindan 3600 KCal/Kg Enerji Elde Ediliyor

Sonbaharda agaçlardan dökülen yapraklari 3600 KCal/Kg Enerji verir hale getiren makineyi gösteren Doç. Dr. Ismet Çelik, çok kisa sürede toplanan yapraklarin nasil 3600 KCal/Kg Enerji verir hale dönüstügünü uygulamali olarak gösterdi.

Doç. Dr. Ismet Çelik yaptigi açiklamada sunlari söyledi: “Gelistirilen makine iki üniteden olusmakta olup, birinci ünitesi agaç yapraklari, sap, saman, ot, diken, kabuk gibi tarimsal atiklari ve ince agaç dallari, kozalak, çam kabugu gibi orman atiklarini ögütebilmektedir. Saatte 300 kg kapasiteye sahip bu üniteden çikan ögütülmüs malzemeler daha sonra ikinci ünite olan peletleme kismina alinmaktadir. Ikinci ünite olan peletleme kisminda ise pelet yakit standartlarina uygun olarak 6-10 mm çapinda ve 10-20 mm uzunlugunda pelet yakit üretilmektedir. Pelet makinesinin üretim kapasitesi saatte yaklasik 150 kg olup üretilen peletlerin yogunlugu 1000 kg/m3 ve isil degerleri en az linyit kömürü civarinda 3600-4400 kCal/kg araliginda olmaktadir. Peletleme sirasinda baska bir katki maddesi kullanilmamaktadir.

Doç. Dr. Çelik ayrica bu yakitlarin çevreci ve yenilenebilir oldugunu hatirlatarak, 100 kg yakittan 1 kg kadar külün ancak çiktigini, yanma verimlerinin yüksek oldugunu belirtti.

Dünyada bazi ülkelerde bu teknolojilerin sabit tesisler olarak yogun kullanildigini, gelistirilen sistemin mobil olmasi yönüyle farkli oldugunu ifade eden Doç. Dr. Çelik ülkemizin pelet hammaddesi yönünden zengin oldugunu, bu teknolojilerin yayginlasmasi gerektigini, yeni bir istihdam alani olusturacagini söyledi.

Doç. Dr. Ismet Çelik, bu makineyi özellikle Belediyelerin mobil olmasi nedeniyle kullanabilecegini ve dökülen agaç yapraklarindan ve benzeri atik maddeleri yüksek kalorili enerji verir hale getirebileceklerini, belediyelerin talebi olmasi halinde yardimci olabileceklerini, makineyi yapraklarin toplandigi yere götürüp orada yaprak ve liftli maddeleri enerjiye dönüstürebileceklerini ifade etti.

Üniversitede dökülen yapraklardan elde ettikleri yakitlari Üniversite serasinin isitilmasinda kullandiklarini da sözlerine ekledi.

Dünyada pelet üretiminin yilda 15 milyon tona ulastigini, Isveç ve Almanya’nin en büyük pelet üreticisi ülkeler oldugunu belirten Doç. Dr. Çelik, gelistirilen makine ile çok basarili uygulamalar yaptiklarini, sistemin mobil olmasi nedeniyle hammaddenin oldugu her yere götürülebildigini bu yönüyle dünyada ilk oldugunu belirtti.

 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 03 Aralık 2014, Çarşamba / 2630 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya,

Bu Kategorideki Diğer Haberler