Edebi Sahsiyet Yahya Kemal

Üniversitemiz Egitim Fakültesi Türkçe Egitimi Bölümü tarafindan Yahya Kemal ve Edebî Sahsiyeti adli konferans ve siir dinletisi düzenlendi.

Konferansta Yahya Kemal Beyatli’nin hayatina dair bilgiler verildi. Asil adi Ahmet Âdem olan Yahya Kemal Beyatli, esersiz sair olarak hatirlansa da zamanla Cumhuriyet Dönemi’nin en bas sairleri arasinda yerini almistir, denildi. 2 Aralik 1884’te Üsküp’te dünyaya gelen Beyatli’nin annesi ünlü divan sairi Lefkosali Galib’in yegeni Nakiye Hanim, babasi Üsküp Belediye Baskani Ibrahim Naci Bey oldugu ve divan siiri ile modern siir arasinda bir köprü görevi gördügünün alti çizildi. 1 Kasim 1958 yilinda Istanbul’da vefat eden Beyatli’nin mezarinin da Asiyan Mezarligi’nda oldugu belirtildi.

Sairin eserlerinin Yahya Kemal Enstitüsü ile Nihat Sami Banarli tarafindan derlenip yayinlandigi belirtildikten sonra sairin Sonbahar, Siste Söylenis, Mehlika Sultan, Düsünce, Vuslat, Kar Musikileri gibi siirleri seslendirildi ve ITÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuari Ögretim Görevlisi Munip Utandi’nin sesinden Aziz Istanbul adli besteli siiri ve Yahya Kenal’in kendi sesinden siiri dinletildi. Ardindan gitar esliginde Sessiz Gemi adli besteli siiri bölüm ögrencileri tarafindan sarki olarak söylendi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 03 Aralık 2014, Çarşamba / 2014 defa okundu.

Etiketler : dpü,

Bu Kategorideki Diğer Haberler