Üniversitemizde Batililasma ve Türk Edebiyati Konferansi Verildi

Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Ilmi Siyaset Toplulugumuz tarafindan organize edilen “Batililasma ve Türk Edebiyati” konferansi gerçeklesti.

“Hayatin batili ölçütlere göre degismeye basladigi 18. yüzyil baslarindan itibaren edebiyat da degisim sürecine girmistir.”

Ilmi Siyaset Toplulugumuzun düzenledigi etkinliginin konugu Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Doç. Dr. Ali Budak’ti.

Doç. Dr. Ali Budak, ‘‘Modernlesme ile Batililasma birbirinden farklidir. Modernlesmenin ilk boyutu batililasmadir. Ancak Modernlesme Batililasmaya paralel giden baska bir akimdir.’’ dedi.

Doç. Dr. Ali Budak sözlerini söyle sürdürdü.  “Batililasma, özetle Osmanli Devleti’nin Bati ile temasa geçmesini ve ilgilenmeye baslamasini ifade eder. Osmanli Devleti 17. ve 18. yy.larin basina kadar Avrupa’dan uzak yasamistir. Avrupa’dan haraç alir ve bazi konularda talepte bulunurdu. Osmanli’nin Bati ile iliskisinin baslangici Avusturya ile yapilan iki antlasmaya dayanir. Birincisi, Karlofça Antlasmasidir. Ikincisi ise Pasarofça Antlasmasidir. Ve Osmanli Devleti bu antlasmalardan olumsuz etkilendigi için Avrupa’dan haraç alamaz hale gelmis ve Avrupa’da süper güç olma durumundan da çikmistir. Osmanli Devleti, orduyu kontrol çalismalarina baslamis ve yüzünü Batililasmaya çevirmistir. Böylece Osmanli’nin Batililasmadaki süreci, askeri alandaki ihtiyaçlari karsilama durumundan dogmustur. ’’

“18. yy.dan itibaren Türkler bati ile temas kurdular. Batililasma bizim hayatimiza degisik boyutlarla girmeye ve bizi dönüstürmeye basladi.” diyen Doç. Dr. Ali Budak sunlari söyledi: “Edebiyat, bir toplumun hayat algisinin yansimasidir. Eger edebiyattan söz ediyorsak, hayatimizin degismeye basladigi andan itibaren, edebiyatimizin da gelismeye basladigini kabul etmemiz gerekir. Çünkü hayatimiz ve algilarimiz degisir ve dönüsürken, edebiyatimizin da degisip dönüsmemesi söz konusu olamaz. Bu durumda Batililasmanin baslamasi ile birlikte, edebiyatimizin da degismesi ve dönüsmesi kaçinilmazdir. O halde yeni Türk Edebiyati diye bir ayirim yapacak olursak bu ayirimi 18. yy’in baslarinda, Batililasmanin baslamasindan itibaren yapmamiz gerekir.”

Doç. Dr. Ali Budak edebiyat devreleri konusunda sunlari ifade etti: ‘‘Biz bütün Türk Edebiyatini; Islamiyet Öncesi, Islami Devir Edebiyati ve Bati Etkisinde Türk Edebiyati olarak üç evrede inceliyoruz. Burada da gördügümüz gibi Batililasma da Islamiyet gibi edebiyatimizda bir kirilma noktasi yasatmistir.

Konferansin sonunda Iktisadi Idari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararasi Iliskiler Bölüm Baskanimiz Prof. Dr. Hüsamettin Inaç, Doç. Dr. Ali Budak’a “Altin Anahtar Plaketini” takdim etti.

 

 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 17 Kasım 2014, Pazartesi / 2418 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, dpü emet meslek yüksekokulu, Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak,

Bu Kategorideki Diğer Haberler