8. Saglik ve Hastane Idaresi Kongresi’nde Üniversitemiz Damgasini Vurdu

Saglik Yüksekokulu Hemsirelik Bölümümüz Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sultan Güçlü Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde “Daha Iyi Saglik Sistemleri için Daha Iyi Saglik Yöneticileri” temasiyla Lefke Avrupa Üniversitesi ev sahipliginde gerçeklestirilen, 8. Saglik ve Hastane Idaresi Kongresi’nde "Üniversite Ögrencilerinin Saglik Okuryazarligi Düzeyleri: Saglik Hizmeti Sunan ve Alan Ögrencilerin Karsilastirilmasi" baslikli bildirisini sundu.

Özel ve kamu alanindaki gelismelerin, yeniliklerin ve degisikliklerin paylasildigi ve konuya gönül verenlerin bulustugu bu etkinligin sekizincisi bu yil Kuzey Kibris Türk Cumhuriyetinde “Daha Iyi Saglik Sistemleri için Daha Iyi Saglik Yöneticileri” temasiyla Lefke Avrupa Üniversitesi ev sahipliginde gerçeklestirildi. Kütahya Saglik Yüksekokulu Hemsirelik Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sultan Güçlü, 8. Saglik ve Hastane Idaresi Kongresi'nde "Üniversite Ögrencilerinin Saglik Okuryazarligi Düzeyleri: Saglik Hizmeti Sunan ve Alan Ögrencilerin Karsilastirilmasi" baslikli bildirisini sundu.

Güçlü, bildirisinde saglik okuryazarliginin, kisilerin saglikla ilgili etkili ve uygun kararlar verebilmeleri, saglik hizmetlerinden optimal düzeyde yararlanabilmeleri için saglik bilgilerini okuma, anlama ve kullanma becerisi oldugunu ifade etti. Arastirma amacinin da, saglik hizmeti saglayan ögrencilerle, saglik hizmeti alan ögrenciler arasindaki saglik okuryazarligi düzeylerinin karsilastirilmasi oldugunu bildirdi. Tanimlayici tipteki bu çalismaya Dumlupinar Üniversitesi Saglik Yüksekokulu ve Fen-Edebiyat Fakültesi son sinif ögrencileri dahil edildi, Saglik Yüksekokulu ögrencilerinin saglik okuryazarligi düzeyleri, diger ögrencilerinkinden daha yüksek çikti. Sosyal güvencesi olmayan ve gelir düzeyi düsük olan ögrencilerin saglik okuryazarlik düzeyleri düsük, evde ortalama kitap sayisi fazla olan ögrencilerin saglik okuryazarlik düzeyleri ise yüksek bulundu. Sadece saglik hizmeti sunan ögrencilerin degil diger bütün ögrencilerin ve yetisen neslin saglik okuryazarliginin artmasi gerektigi, saglik hizmetlerinin etkili yönetiminde, verimliliginde, saglik egitiminde ve iletisiminde önemli yeri olan saglik okuryazarliginin dogru saglik davranislari ile ilgili temel ögrenmeler için firsatlar olusturarak hayatin olabildigince erken dönemlerinde gelistirilmesi gerektigi Güçlü tarafindan vurgulandi.

 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 23 Eylül 2014, Salı / 1877 defa okundu.

Etiketler : dpü, Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü, dpü teknoloji transfer ofisi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler