Üniversitemiz ve Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Bir İlke İmza Atıyor

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan yaptigi açiklamada, “Dumlupinar Üniversitesi ortaya koydugu vizyon çerçevesince dünyanin tanidigi marka üniversite olma yolunda hizla ilerliyor. Bilimsel çalismalarin yani sira sosyal sorumluluk projeleriyle de adindan söz ettirme yolunda önemli projeler hayata geçirilmektedir. Bu projelerimizden biri de MS Hasta Egitim Okuludur. Dumlupinar Üniversitesi, Kamu Hastaneleri Birligi ile birlikte Dumlupinar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleskemizde bu ok

Dumlupinar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Birimi ile birlikte MS Hasta Egitim Okulu Projesinin gerçeklestirilmesinden duydugu memnuniyeti dile getiren Kamu Hastaneleri Birligi Genel Sekreteri Dr. Mithat Ekici, “MS Hasta Egitim Okulu Projesi Türkiye’de örnek bir proje olacaktir. Bu tür projelerin hayata geçirilmesi ile hastalara ve onlarin yakin çevresine hastalik ile ilgili yapilan bilinçlendirme, kisinin hayatini sürdürürken karsilasacagi sorunlara yönelik ne gibi önlemlerin alinacagi, hastalik aninda nasil davranilmasi gerektigi ve yakin çevresinin bu esnada nelere dikkat etmeleri gerektigi konusunda bilinçlenmelerini saglayacaktir” dedi

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Osman San da yaptigi açiklamada, Sosyal Sorumluluk Projeleri Birimi olarak, toplum hayatina, egitim hayatina katkilar saglayacak projelerin hayatiyet kazanmasina önem verdiklerini vurgulayarak; MS hasta egitim okul unun MS hastalarina sosyal alan saglayarak yasam kalitelerini arttiracak etkinlikler sunacagini ve bu okulun altyapisinin yeni egitim-ögretim yilina kadar tamamlanacagini ifade etti.

Prof. Dr. Osman San MS Hasta Egitim Okulu’nun islevi hakkinda da sunlari söyledi: “Bu okula katilmak isteyen hastalar tedavi gördükleri hastanelerden bagimsiz olarak gönüllülük esasi ile kayit yaptirirlar. Okulda herhangi bir hastalik muayenesi veya tetkikleri yapilmaz. Hastalarin mevcut sorunlarina yönelik sosyal, fizik egzersiz, spor, müzik, görsel sanatlar egitimi, öz bakim, hastaligin anlatildigi ve hasta paylasimlarinin oldugu egitim toplantilari yapilir. Bu programlarda görev alacak gönüllü personel mutlaka proje hakkinda ön egitimden geçirilecek ve konunun uzmanlarinin görev almalari saglanacaktir. Bu amaçla; Tip Fakültesi ögrencileri, Nöroloji ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümlerinden gönüllü asistan ya da ögretim üyeleri, Üroloji bölümünden gönüllü ögretim üyesi, BESYO da görevli asistan ya da ögretim üyeleri, Saglik Yüksek Okulu bünyesinde Fizyoterapi Bölümünde görevli asistan, ögretim üyeleri ve ögrenciler, Mühendislik Fakültesi Sosyal ve Teknik Girisimcilik Kurulu ögretim üyeleri, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ögretim elemani ve ögrencileri ile sosyal hizmet uzmanlarindan ekip olusturulmasi planlanmaktadir.

Üniversitemiz Tip Fakültesi Ögretim Üyesi ve MS Hasta Egitim Okulu Proje Yöneticisi Doç. Dr. Sibel Canbaz Kabay,  Multiple Skleroz (MS) hastaligi; tekrarlayan ataklarla baslayan ve gözde puslu görme veya görme kaybi, çift görme, bacaklarda uyusma-güçsüzlük, dengesizlik olusturan bir merkezi sinir sistemi hastaligi oldugunu belirterek su bilgileri verdi: “Bu ataklar en az 24 saat sürmekle beraber genel olarak birkaç hafta devam edebilir ve sonrasinda kendiliginden ya da ilaç tedavisi ile büyük oranda veya tamamen ortadan kalkabilir.  Bazi durumlarda ataklar devam eder ve kalici nörolojik bulgulara yol açar. Bazi durumlarda da nörolojik bulgular yavas ilerleyici bir seyir gösterebilir ve birey hayatini bu hastalik ile birlikte sürdürmek durumunda kalir. Multiple Skleroz (MS) hastaligi ile yasamak durumunda kalan hastalarin hayatlarini kolaylastirici egitimlere ihtiyaçlari vardir. Ayni zamanda hastanin sosyal bir birey olarak hayatin içerisinde kalmasi için hem bireysel ve hem de toplum ile entegre aktivitelerin sürekli ve düzenli olarak yapilmasi veya yaptirilmasi gerekmektedir. MS hastalari sosyal anlamda hastaliklarinin toplumda yeterli derecede bilinmemesi nedeniyle gerek fiziksel, gerek ruhsal, gerek toplumsal açidan sosyal sorunlar yasamakta bu hastalarin bir kismi tani konulduktan ve hastaliklari ilerlemeye basladiktan sonra ev ve aile içinde sorunlar yasamakta, toplumda stigmatizasyona (damgalama) maruz kalmakta, is yasamlarinda güçlüklerle karsilasmakta hatta çalisma hayatlarina son vermek zorunda kalmaktadirlar. Bilinçli toplumlarda hasta egitim okullari ya da hasta derneklerinin yayginlasmasi ile bu ve benzeri kronik hastaliklar toplum tarafindan daha iyi taninmakta ve hastalarin yasamin içinde tutulmasi saglanmaktadir.”

MS Hasta Egitim Okulu projesi ile ilgili de bilgiler veren Doç. Dr. Sibel Canbaz Kabay, Multiple Skleroz hasta egitim okulu projesi, kronik nörodejeneratif otoimmun inflamatuar bir hastalik olan MS hastaligi hakkinda toplum farkindaligini olusturmak, 20-40 yaslari arasinda baslayan ve ömür boyu bu hastalikla yasamak zorunda kalan MS hastalarini sosyal, fiziksel ve ruhsal açidan desteklemek sorumlulugu ile olusturulmus bir proje oldugunu  ifade etti.

Doç. Dr. Kabay, önerilen projenin Multiple Skleroz (MS) hastaligindaki nörolojik etkilerin seyrini azaltici egim süreçleri içerdigini ve sosyal aktiviteler ile hastanin yasam içerisinde kalmasini temin ederek olasi is görme kayiplari ve aile içi iletisim kazalarini önleyecek çalismalar sunmayi sorumluluk edindigini söyledi.

Sosyal sorumluluk bilinci ile hizmet vermeyi amaçlayan MS Hasta Egitim Okulu ofisleri hakkinda da bilgi veren Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Sibel Canbaz Kabay,  proje kapsaminda; Egitim Ofisleri( Nörolojik Egitim Ofisi, Fizyoterapi ve FTR Egitim Ofisi), Nörojen Mesane Egitim Ofisi, (Nöroüroloji Birimi), Sanatsal Faaliyetler Ofisi, Sportif Faaliyetler Ofisi, Rehabilitasyon Destek Ofisi, Psikoterapi Ofisi, Sosyal Hizmet Destek Ofisi, Seyahat ve Konaklama Destek Ofisi, Diyetisyenlik Ofisi, Agiz Dis Sagligi ve Öz Bakim Kontrolü Ofisi Sosyal Girisimcilik Destek Ofisi  gibi ofislerin hizmet verecegini bildirdi.

 

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 31 Temmuz 2014, Perşembe / 3140 defa okundu.

Bu Kategorideki Diğer Haberler