Pediatrik Onkoloji Hastalarinda Konstipasyon, Degerlendirme ve Hemsirelik Bakimi Bildirileri Sunuldu

Saglik Yüksekokulu Hemsirelik Bölümümüzde Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Yavuz ve Ars. Grv. Deniz Yigit, Izmir’de düzenlenmis olan 8. EgePediatri ve 4.Ege Pediatri Hemsireligi Kongresi’nde

Yavuz ve Yigit sunduklari bildirilerin amaçlarini su sekilde açikladilar: “Konstipasyon normal defekasyon olayinin yapilamayisi veya yetersiz olusu sonucu sert ve seyrek defekasyon durumudur. Kemoterapi sirasinda ilaçlarin etkisiyle, kisilerin tedavi sirasinda daha az aktif olmalari, daha az beslenmeleri nedeniyle konstipasyon olusabilir.”

Bulgu ve sonuç noktalarina da deginen Yavuz ve Yigit sunlari belirtti: “Ülkemizde gerek saglikli gerekse pediatrik onkoloji hastasi olan çocuklarda konstipasyonu degerlendirecek ölçege literatürde rastlanmamis olup pediatrik onkoloji hastalarina uyarlanan “Konstipasyon Degerlendirme Ölçegi”nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalismasinin yapilmasinin yararli olacagi düsünülmektedir. Bu çalismada pediatrik onkoloji hastalarinda olusan konsitpasyonun degerlendirilmesi, hemsirelik tanilari, konstipasyonun önlenmesi için gerekli hemsirelik girisimleri ve uygulanan tedavi açiklanacaktir.

Sonuç olarak; pediatrik onkoloji hastalarinda konstipasyona iliskin risk faktörlerinin kontrol altina alinabilmesinde; konstipasyonun saglik profesyonelleri tarafindan geçerli ve güvenilir ölçme araçlari kullanilarak degerlendirildigi, kemoterapi alan çocuklara konstipasyona iliskin uygun girisimleri içeren egitimin verildigi randomize kontrollü çalismalarin yapilmasi önerilmektedir.”

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 07 Temmuz 2014, Pazartesi / 2259 defa okundu.

Etiketler : domaniç hayme ana meslek yüksekokulu, Türk Dil Kurumu, dpü altıntaş meslek yüksekokulu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler