DPÜ Erasmus+ CBHE READ Proje Toplantısı’nda Temsil Edildi
Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin paydaşı olduğu Erasmus+ CBHE READ Projesi’nin ilk toplantısı SIMAD Üniversitesinde gerçekleştirildi.
DPÜ, Erasmus+ CBHE READ Projesi’nin ilk toplantısına katıldı.
SIMAD Üniversitesi ev sahipliğinde Mogadişu'da gerçekleştirilen etkinliğe, yükseköğretim temsilcileri, politika yapıcılar, hükümet yetkilileri ile Avrupa Birliği, Türkiye ve İtalya büyükelçileri, enerji, eğitim, iklim ve kültür alanlarından sorumlu Somali devlet bakanları da dâhil olmak üzere birçok uluslararası ortak katıldı. Toplantıda üniversitemizi Mimarlık Fakültemizin akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Dilcu Gönül ile Mühendislik Fakültemizin akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Ali Samet Öngen temsil etti.
Avrupa Birliği’nin merkezi olarak fonladığı Yükseköğretimde Kapasite Geliştirme Programı (CBHE) kapsamında 752 bin 488 Avro toplam bütçesiyle Erasmus-EDU-2025-CBHE-Strand-2 başlığı altında desteklenen READ: Yenilenebilir Enerjide Uluslararası İş Birliği başlıklı projede Kütahya Dumlupınar Üniversitesi de paydaş olarak yer aldı.
Dış İlişkiler ve Uluslararası Öğrenci Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezimizden yapılan açıklamaya göre, Temel hedefleri, Sahra Altı Afrika'daki üniversitelerde yenilenebilir enerji eğitimi ve öğretimini güçlendirmek, bu alandaki akademik müfredatı ve uygulamalı araştırmaları modernize etmek, kurumsal kapasiteyi geliştirmek, öğrenciler ile üniversite personelinin yeşil becerilerini geliştirmek, enerji dönüşümünü ve iklim direncini desteklemek için akademik kurumlar, hükümetler ve özel sektör arasındaki iş birliğini güçlendirmek olan READ Projesi, Somali, Tanzanya, Malavi, Türkiye ve İtalya'dan ortaklarla birlikte yürütülüyor.
Mezunlara işgücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun pratik beceriler kazandırmayı, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilebilirliği artırmayı ve ulusal enerji hedeflerini desteklemeyi amaçlayan 36 ay sürecek bu projenin 500'den fazla öğrenciye ve yaklaşık 100 üniversite çalışanına fayda sağlaması bekleniyor.







