DPÜ’de VII. Ege Bölgesi Dilcileri Sürekli Çalıştayı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya protokol üyeleri ve alanında uzman kişilerin konuşmacı olarak katıldığı VII. Ege Bölgesi Dilcileri Sürekli Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı.

DPÜ'de VII. Ege Bölgesi Dilcileri Sürekli Çalıştayı başlıklı çalıştay düzenlendi.

FEF Germiyanoğlu Yakup Bey Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Kütahya Valisi Musa Işın, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, dekanlarımız, müdürlerimiz, bilim insanları, personelimiz, öğrencilerimiz ve davetliler katıldı.

Etkinlik açılışında konuşan Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ayşe Nur Sır Dündar, bir kültür ve sanat şehri olan Kütahya'da bu etkinliği düzenlemekten memnuniyet duyduğunu kaydederek "Bu çalıştayda bilimin ve kültürün birbirini nasıl desteklediğini ve toplumları nasıl ileri taşıdığını konuşacağız" dedi. Müdür Zekeriya Ünal ise yaptığı konuşmada "Bu çalıştayın ilimize, ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu vesileyle bizden desteğini esirgemeyen Sayın Valimize ve bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyorum" ifadelerini kullandı.

PROF. DR. KIZILTOPRAK: DİLİMİZ VARSA KİMLİĞİMİZ VARDIR

Müdür Ünal'ın ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, konuşmasına "Anadolu’nun diline, kalemine sahip çıkan siz değerli insanlarla birlikte, Ege Dilcileri 7. Çalıştayı’nda bir araya gelmenin gururunu yaşıyoruz. Bugün burada bir kültür yürüyüşüne tanıklık edeceğiz. Türk dili, 300 milyon insanın düşüncesini ve hayalini taşımaktadır. Devasa bir kültürün taşıyıcısıdır Türk dilimiz. Bu dilin kudretini en güzel şekilde ifade eden atamız Ali Şir Nevaî der ki: “Divanımı Çin’den Anadolu’ya göndererek fethettim.” Çünkü dil, kılıçtan keskindir. Bir milleti millet yapan; inşasını ve geleceğini taşıyan en sağlam temeldir. Dilimiz varsa kimliğimiz vardır. Diliniz yaşıyorsa siz de yaşarsınız, devletiniz de yaşar" ifadeleri ile başladı ve şunları söyledi:

Türkçe, yaşayan diller arasında en kadim dillerden birisidir. Ne İngilizce ne Fransızca, Türkçe kadar derin bir tarihe sahip değildir. Bizim dilimiz, Orhun’dan günümüze gelen bir hikmet nehrini taşır. Bu dilde cihanı titreten sevdalı bir milletin nefesi vardır. Bugün Gaspıralı İsmail’in çağrıları, Türk Devletleri Teşkilatı’nın ortak çalışmalarıyla karşılık bulmaktadır. Üniversitemiz, 3500’e yakın Türk dünyası öğrencisine ev sahipliği yapmaktadır. Türkçe, İslam medeniyetinin ortak sesi hâline gelmiştir.

"TÜRKÇEMİZİ YAŞATMALI, YÜCELTMELİYİZ"

Kıymetli valim, sevgili dostlar, kıymetli öğrenciler; bugün karşımızdaki tehlike, kültürel yabancılaşmadır. Popüler kültür denen bu kavramın sığlığında, gençliğimiz; diline, irfanına, kimliğine yabancılaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Unutmayalım ki, 21. yüzyılı Türk Çağı yapmalıyız. Bu çağda ayakta kalmak için dilimize sahip çıkmalıyız. Türkçemizi yaşatmalı, yüceltmeliyiz. Bugün burada, bölgemizdeki 13 üniversiteden gelen yüzün üzerindeki akademisyen arkadaşımız ve onların kıymetli öğrencileriyle bir arada olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu çalıştayda; Türk yazı dilinin gelişmesi, dilbilimsel yaklaşımlar, Türkiye Türkçesi ve dil politikaları gibi önemli başlıkları değerlendireceğiz. Her bir oturum, dilimize dair yeni ufuklar açacaktır.

Konuşmamı, bu alandaki iki büyük ismin sözüyle tamamlayacağım. Dumlupınar Zaferi’nin kahramanı Atatürk der ki: “Bizim dilimiz güzeldir, zengindir. Onun bu güzelliğini ortaya koymak, yaymak lazımdır.” Yine büyük edebiyatçı Ömer Seyfettin şöyle der: “Benim vatanımın sınırları Edirne’den başlayıp Hakkâri’de bitmez; benim vatanımın sınırları, Türkçe konuşulan yerde biter.” Dilimizi dünyanın her yerine yaymak, medeniyetimizi dilimizle ifade etmek bizim aslı görevimizdir.

VALİ IŞIN: POPÜLER KÜLTÜRÜN DİL ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİNE KARŞI TÜRKÇE YAYGINLAŞTIRILMALI

Rektörümüzün ardından katılımcılara hitap eden Vali Musa Işın, katılımcılaraı selamlayarak başladığı konuşmasında Türkçenin kültürel ve tarihsel önemine dikkat çekerek Türkiye’nin sadece Anadolu’yla sınırlı olmayan bir gönül coğrafyasına sahip olduğunu vurguladı. Dilin bu birlikteliğin temel unsuru olduğunu ifade etden Vali Işın, popüler kültürün dil üzerindeki olumsuz etkilerine değinerek kültürel emperyalizme karşı Türkçenin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti ve üniversitelerin bu konudaki çalışmalarını önemli bulduğunu kaydetti.

Çalıştayın açılış oturumu, Prof. Dr. Ali Akar'ın Anadolu'da Türk Yazı Dilinin Kuruluşunda Germiyanoğulları Beyliği'nin Yeri başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Arkasından başlayan panel bölümünde Prof. Dr. Kamil İşeri, Prof. Dr. Gülşen Seyhan Alışık, Prof. Dr. Habibe Yazıcı Ersoy, Prof. Dr. Erdoğan Boz, Doç. Dr. Özgür Ay, Türkçeyi farklı alanlardan ele alan konularda konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Çalıştay, üçüncü oturumdaki lisansüstü düzeyindeki sunumların ardından değerlendirme ve tartışmalar kısmının ardından sona erdi.

Haberi Paylaş

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü - 09 Mayıs 2025, Cuma / 178 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler