DPÜ’de Değişen Orta Doğu Dengelerinde Suriyelilerin Geri Dönüşü Paneli
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, moderatörlüğünü Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu’nun yaptığı, Prof. Dr. Yücel Karadaş, Doç. Dr. Yüksel Okşak, Doç. Dr. Mustafa Karataş, Doç. Dr. Zeynep Hiçdurmaz ve Dr. Öğr. Üyesi Erdem Ayçiçek’in konuşmacı olduğu Değişen Orta Doğu Dengelerinde Suriyelilerin Geri Dönüşü Paneli’ne ev sahipliği yaptı.
DPÜ’de Değişen Orta Doğu Dengelerinde Suriyelilerin Geri Dönüşü başlıklı panel düzenlendi.
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Binası Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörlüğü Eğitim Salonu'nda Üniversitemizin Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Prof.Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, Prof. Dr. Yücel Karadaş, Doç. Dr. Yüksel Okşak, Doç. Dr. Mustafa Karataş ve Doç. Dr. Zeynep Hiçdurmaz, Dr. Öğr. Üyesi Erdem Ayçiçek, personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan etkinlikte bir konuşma yapan Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, düzenlenen etkinliğin çok önemli olduğuna dikkat çekerek Suriyelilerin Türkiye'de uzun süredir gündemde olduğundan bahsetti. Sözlerinin devamında ise ''13 yıldır insanlar acı çekiyor. Maalesef ülkemizde bazı kesimler insan sevgisinden, tarih bilincinden, medeniyet şuurundan yoksun olarak insanları incitecek ifadeler kullanıyor. Biz bu topraklara gelmeden önce atalarımız Fırat Nehri'ni geçti. Ertuğrul Gazi'nin büyükbabası orada şehit oldu. Biz Domaniç'e gelmeden Rakka'ya, Halep'e, Şam'a gittik. 1071 zaferi olmadan 878'de Şam, bir Türk hükümdarı tarafından yönetildi. Kudüs'te aynı şekilde. Biz bu tarih bilincine sahip olmazsak nefret söylemleri, ırkçı söylemler hangi kökenden gelirsek gelelim bizim gündemimizi zehirler. Bizim milletimize vatandaşımıza ait sorumluluklarımız var" dedi ve şöyle devam etti:
Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu taşıyan insanlara karşı sorumluluğumuz birinci derecededir. Aynı zamanda bizlerin bu coğrafyaya ve bu medeniyete karşıda bir sorumluluğumuz var. Bu insanlar 100 yıl öncesine kadar bizimle aynı pasaportu taşıyordu. Biz Misak-ı Millî sınırlarını çizerken o günün şartlarında gerçekçi politikalara uymak zorunda kaldık. Atatürk bizzat fırsat bulduğunda Misak-ı Millî sınırlarını korumaya kendisine vazife edindi. Türkiye'nin bu konuda izlediği siyaset insani bir siyasettir. Tarih şuurundan medeniyet bilincinden kaynaklanan bir siyasettir. Neticede her zaman Eflatun'un dediği gibi ahlaktan yana olanlar kazanır. Suriye üniter yapısını yapısını korumalı. Suriye'de terör örgütü mutlaka tasfiye edilmeli. Suriye'nin geleceğinin olmasına temenni ediyorum. Suriye yeniden inşa edilirken Türkiye'nin tüm dinamikleriyle katkı vermesini ve orada Ankara modeli bir yapı tesis edilmesini arzu ediyorum. Bu sürecin her safhasında başarılı olmaya ihtiyacı var. O topraklarda bizim de bağımız var, bizim kalbimizde her şeyden önce bir insan sevgisi, ahde vefa var.
Panelin moderatörü Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu'nun konuşmasının ardından ilk sözü alan Prof. Dr. Yücel Karadaş, Suriyelilerin geri dönüşü meselesi ve bunun Suriye tarafındaki etkilerinden bahsetti. Doç. Dr. Yüksel Okşak, Suriyeli sığınmacılar ve Türkiye ekonomisine etkileri konusunda görüşlerini paylaştı. Ardından Doç. Dr. Mustafa Karataş, Türkiye’deki geri dönüş mekanizması ve mevcut durumu açıkladı. Doç. Dr. Zeynep Hiçdurmaz, Avrupa'daki geri dönüş politikalarını uygulama örnekleriyle açıkladı. Dr. Öğr. Üyesi Erdem Ayçiçek ise Suriyelilerin geri dönüşünü sorunlar ve çözüm önerileriyle ele aldı.
Panel, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.