DPÜ’de Kütahya Ahiliğinin Temel Taşları Sempozyumu
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Mehmet Akif İnan Vakfı iş birliğinde düzenlenen Kütahya Ahiliğinin Temel Taşları başlıklı sempozyum, Fen Edebiyat Fakültemizin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
DPÜ'de Kütahya Ahiliğinin Temel Taşları Sempozyumu için açılış töreni düzenlendi.
FEF Germiyanoğlu Yakup Bey Konferans Salonu'nda üniversitemiz ve Mehmet Akif İnan Vakfı ortaklığında düzenlenen etkinliğe Kütahya Vali Vekili Süleyman Ovalı, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Özer Aydın, Mehmet Akif İnan Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Yıldırım, Memur Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Ali Yalçın, Pazarlar MYO Müdürümüz ve sempozyumun düzenleme kurulu üyesi Doç. Dr. Erdal Aday, il protokol üyeleri akademik ve idari personelimiz, öğrencilerimiz ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan açılış oturumunda ilk konuşmayı yapan Doç. Dr. Erdal Aday, sempozyumun amacını açıklayarak, ahilik kültürünün öneminden söz etti. Kütahya'daki ahilik kültürü hakkında katılımcıları bilgilendiren Hıdır Yıldırım ve Esnaflığın geçmişten bugüne önemi hakkında bir konuşma gerçekleştiren Ali Yalçın'ın konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Ahilik teşkilatının toplumun maddi ve manevi kalkınmasına nasıl katkılar sunduğunu anlattığı bir konuşma yaptı.
PROF. DR. KIZILTOPRAK: AHİLER SAYESİNDE ÜRETİMİN DİLİ TÜRKÇE OLDU
Sözlerine Halk Şairi Hayrani'nin "Ey divane gönül, boş durma çalış / Öğren nezaketi ahlaka alış / Haylaz tembel olmak her an alçalış / Hasetçi sözüne kanıcı olma!" şeklindeki dörtlüğünü okuyarak başlayan Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
Ahilik teşkilatı vasıtasıyla Müslüman Türkler ekonomik alanda, çarşıda ve pazarda fiyat, üretim ve tüketim bakımından kontrolü ellerinde tutmak noktasında büyük avantaj elde ettiler. Çarşıya pazara hâkim olan Türkler, Balkanlar ve Anadolu’daki varlıklarını ve egemenliklerini pekiştirdiler. Diğer taraftan çarşının ve pazarın kısacası ekonomik alanın dili Türkçeleşti. Alışveriş dili Türkçe olduğu gibi üretim dili de Türkçe oldu.
"AHİLER ANADOLU VE RUMELİ'NİN İSLAMLAŞMASI VE TÜRKLEŞMESİ SÜRECİNE KATKI SAĞLAMIŞTIR"
Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecinde de ahîlik teşkilatı önemli bir rol oynamıştır. Osmanlılar, Ahîlerin sosyal ve ekonomik yaklaşımlarını benimseyerek devletin gelişiminde bu yapıları kullanmışlardır. Ahilik, Osmanlı'nın sosyal ve ekonomik politikalarının güçlendirilmesinde etkili olmuş, Anadolu ve Rumeli’nin İslamlaşması ve Türkleşmesi sürecine katkı sağlamıştır. Ahilik, İslam tasavvufunun etkisiyle ortaya çıkan ve mesleki dayanışmayı, yardımlaşmayı, dürüstlük ve adalet gibi değerlere dayalı bir topluluk oluşturmayı amaçlayan bir kurumdur. Ahiler, Anadolu’da ve diğer İslam coğrafyasında asalak bir yaşam tarzını benimseyen bazı tasavvuf hareketlerine karşı bilinçli bir duruş sergileyerek gençleri meslek sahibi yapmış ve çalışmanın önemini vurgulamıştır.
Türklerin bu coğrafyada elbette hukuki sınırlarımız vardır. Ancak tarihi bilmeyenler bir kere daha görsün ki, Türklerin, atalarımızın bir şekilde var olduğu, tarihi bağlar kurduğu, al sancağımızı dalgalandırdığı bir yer varsa, bizim orayla bir bağımız vardır. Bizler için bir yerde ilk sela ve ezan okunduğunda orası ebediyen Türk ve İslam yurdudur.
Bir Türk teşkilatlanması olan Ahiliğin ele alınacağı Kütahya Ahiliğinin Temel Taşları adlı sempozyumumuzda Kütahya’da Ahiliğin Tarihsel Boyutu, Kütahya’da Ahiler ve Ahilik Faaliyetleri, Kütahya’nın İlçelerinde Ahiler ve Sosyal Hayata Etkileri, Ahiliğin Kültürel ve Mesleki Hayata Yansımaları başlıklı dört oturumda çeşitli başlıklarla 16 bildiri sunulacaktır. Etkinliğin gerçekleşmesine vesile olan tertip heyetine ve destekleyen kurum temsilcilerine teşekkür ediyoruz. Başarılı sunumlarıyla bizlere destek veren panalistlere, bizleri yalnız bırakmayan siz katılımcılara, protokol üyelerimize ve sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyorum.
SEMPOZYUM DÖRT OTURUMDA GERÇEKLEŞECEK
Açılış töreninde katılımcılara hitap eden Vali Vekili Süleyman Ovalı, Türk dünyasında ahiliğin önemi ve Kütahya'daki ahilik teşkilatlarının öneminden söz ettiği konuşmasında sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Yılın Ahisi seçilen Yasin Demirci'ye ödül sunulan tören, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Açılış oturumunun ardından 4 ayrı oturumda 16 sunumun yapılacağı sempozyumda ahilik geleneği ve bu geleneğin Kütahya'ya yansımaları hakkında sunumlar gerçekleştirilecek.