DPÜ Pazarlar MYO’da Kütahya Pazarlar Yöresel Gıdalar Çalıştayı
DPÜ Pazarlar Meslek Yüksekokulu, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın katılımıyla düzenlenen Kütahya Pazarlar Yöresel Gıdalar Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı.
DPÜ Pazarlar MYO'da Kütahya Pazarlar Yöresel Gıdalar Çalıştayı düzenlendi.
Meslek Yüksekokulumuzun ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Pazarlar Kaymakamı Hüseyin Safa Erdem, Pazarlar Belediye Başkanı Bilal Demirci, Pazarlar MYO Müdürümüz Doç. Dr. Erdal Aday, akademik ve idari personelimiz ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başlayan çalıştayda ilk konuşmayı yapan Doç. Dr. Erdal Aday, Kütahya'nın kültürel potansiyelinden yararlanılması adına önemli bir etkinlik düzenlediklerini kaydederek katılımcılara teşekkür etti. Kütahya Folklor Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşenur Sır Dündar, Belediye Başkanı Bilal Demirci ve Kaymakam Hüseyin Safa Erdem ve Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak'ın teşekkür konuşmalarının ardından çalıştay kapsamında hazırlanan sunumlara geçildi.
Pazarlar MYO akademisyenlerinden Öğr. Gör. Barış Burak Albayrak'ın Pazarlar’da Gıda Teknolojisi ve Aşçılık başlıklı sunumuyla başlayan bu bölüm, Öğr. Gör. Hilal Kılmanoğlu'nun Kütahya’ya Özgü Endemik Meyve Türlerinin Tanıtılması ve ardından Öğr. Gör. Yıldız Ünlü Duman'ın Pazarlar Mutfak Kültürü başlıklı sunumlarıyla devam etti. Araştırmacı Necati Gültekin'in Kütahya’da Üretilen Ürünlerin Coğrafi İşaret Süreci konulu sunumun ardından Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültemizin akademisyenlerinden Doç. Dr. Kansu Gençer, Gastronomi Potansiyelinin Pazarlanması başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Son olarak Araştırmacı Ali Osman Gürcan, Pazarlar Kirazının Tarihçesi ile ilgili ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.
Çalıştayın kapanışında Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak araştırmacılara teşekkür belgelerini sunduktan sonra panelin Pazarlar’ın zengin mutfak kültürünün tanıtılmasına ve yerel gıdaların gastronomi potansiyelinin ortaya çıkarılmasına büyük katkı sağladığını kaydetti.
Çalıştay kaspsamında katılımcılar MYO bahçesinde hazırlanan stantta vişneli glütensiz tarhana, cevizli kekikli glütensiz ekmek, Pazarlar ekmeği, haşhaşlı pide, vişne reçeli, vişne kompostosu, hamursuz, meyve kuruları ve Pazarlar turşusu gibi yöresel ürünleri incelediler.