DPÜ’de Türkiye - Macaristan Kültür Yılı Kapsamında İki Etkinlik Birden

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, 2024 Türkiye - Macaristan Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında Ahmet Yakupoğlu’nun Fırçasından Mohaç Sergisi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Altın Çağı ve Muhteşem Süleyman Paneli’ne ev sahipliği yaptı.

DPÜ'de 2024 Türkiye - Macaristan Kültür Yılı dolayısıyla iki etkinlik düzenlendi.

Rektörlüğümüzün ev sahipliğinde Müzeler Koordinatörlüğümüz tarafından gerçekleştirilen etkinlikler, Fuaye Alanı'nda açılan Ahmet Yakupoğlu’nun Fırçasından Mohaç başlıklı sergi ile başladı. Yakupoğlu'nun Osmanlı Devleti'nin 1526'da kazandığı Mohaç Savaşı'nı konu alan eserlerinin yer aldığı sergiye rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Özer Aydın, Prof. Dr. Mustafa Arif Özgür ve Prof. Dr. Ayhan Kahraman, NG Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, akademik ile idari personelimiz ile davetliler katıldı.

Serginin açılışında konuşan Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, açılış konuşmasında, "Mesai arkadaşlarım, sanatı seven dostlarım, yönetici arkadaşlarımız ve öğrencilerimiz. Öncelikle hepiniz hoş geldiniz. Bu etkinliğimiz bizler için birçok bakımdan çok anlamlı. İlk olarak bugün Türk ve İslam tarihinin büyük Hükümdarı olan Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı tahtına oturduğu gündür. Aynı zamanda şehrimizin ve ülkemizin çok değerli bir ressamı olan Ahmet Yakupoğlu’nun vefat yıl dönümünün de arifesindeyiz. Ahmet Yakupoğlu’nun sanatını yaşatmak, onun insanlığa yaydığı dostluk nefesini taze tutmak için bir dizi faaliyet içindeyiz. Rahmetli Ahmet Yakupoğlu’nun çok müstesna eserlerinden birisi de Mohaç Meydan Muharebesi’dir. Sadece bizde olduğunu düşündüğümüz bu nüshayı bugün sizler için sergiliyoruz" dedi.

Açılış töreninin ardından Rektörlük Kırmızı Salon'da düzenlenen etkinlikte ise Osmanlı İmparatorluğu’nun Altın Çağı ve Muhteşem Süleyman konulu panel gerçekleştirildi. Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak'ın panelistleri ve konularını aktardığı açılış konuşmasının ardından, Rektörümüz tarafından sahneye davet edilen Nafi Güral, Ahmet Yakupoğlu'nun sanatı ve tarih bilinci hakkında bir konuşma yaptı.

Panelde ilk söz alan Fen Edebiyat Fakültemizin Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Dingeç, Kanuni Sultan Süleyman'ın yaşadığı döneme etkileri ve yaptığı yenilikler konusunda katılımcıları bilgilendirdi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin İnaç ise Kanuni Sultan Süleyman'ın İslam dünyası ile Avrupa ve dünya tarihinde bıraktığı izler konusunda bilgiler sundu.

Etkinlik, Prof. Dr. Kızıltoprak'ın "Milletimizi ileri taşıyan padişahımızı andık. Bu anlamlı toplantı vesilesiyle yeni akademik yılın hayırlı olmasını temenni ediyorum. Aynı geçen yıl olduğu gibi başarılarla dolu ve sorunsuz bir akademik yıl olmasını diliyorum. Sizlerin özverili çalışmalarınız her türlü takdirin üzerindedir. Hep birlikte şehrimizi, üniversitemizi büyütmeye geliştirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandığı kapanış konuşmasının ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Haberi Paylaş

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü - 30 Eylül 2024, Pazartesi / 767 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler