DPÜ’de Siyasi Hayatımızda İdamlar Paneli

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Siyasi Hayatımızda İdamlar: Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan başlıklı panele ev sahipliği yaptı.

DPÜ'de Siyasi Hayatımızda İdamlar: Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan Paneli düzenlendi.

Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörlüğümüz tarafından Lisansüstü Eğitim Enstitümüzde gerçekleştirilen etkinliğe, Kütahya Valisi Musa Işın, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Özer Aydın, Prof. Dr. Mustafa Arif Özgür ve Prof. Dr. Ayhan Kahraman, il protokol üyeleri, akademik ve idari personelimiz ile davetliler katıldı.

PROF. DR. KIZILTOPRAK: MENDERES'E VERİLEN CEZA MİLLETİMİZİN YÜCE GÖNLÜNDE KABUL GÖRMEMİŞTİR

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikte açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

27 Mayıs Darbesi, ülkemizin demokrasi tarihinde kara bir lekedir. Darbeciler, Adnan Menderes'i kendisini meclise gönderen Kütahya'da tutuklama cüreti göstermiştir. Ardından da bu ülkeye en çok hizmet eden devlet adamlarından Adnan Menderes, aziz milletimizin yüce gönlünde asla kabul görmeyecek şekilde cezalandırılmış ve idam cezasıyla hayatını kaybetmiştir. Demokrasimiz, bu üzücü olayların bir daha yaşanmaması için acı hatıralarından ders almasını bilmiş ve 15 Temmuz'daki darbe girişimi, bu bilinçle engellenmiştir. Ben panelimizin bu bilince katkı sunacağına inanıyorum. Sayın valimiz başta olmak üzere tüm katılımcılara katılımlarından dolayı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

PANELDE MENDERES'İN SİYASİ HAYATINDA KÜTAHYA'NIN YERİ KONUŞULDU

Rektörümüzün konuşmasının ardından etkinlikte moderatörlüğünü Doç. Dr. Eray Acar'ın yaptığı panel bölümüne geçildi.

Panelistlerden Prof. Dr. Esra Sarıkoyuncu Değerli, Menderes'in Kütahya'da Başlayan ve Biten Hayatı başlıklı konuşmasında 1950-1960 yıllarında başbakanlık yapan Adnan Menderes'in siyasi hayatındaki dönüm noktalarını anlattı. Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, konuşmasında 1876-1961 döneminde Türk siyasi tarihindeki idamları ele alarak bu dönemde öldürülen siyasetçilerin yaşamlarından kesitler sundu.

Gazeteci İhsan Tunçoğlu, 27 Mayıs Darbesinin ardından Kütahya'da bulunan Adnan Menderes'in yakalanma sürecini anlattığı konuşmasında Başbakan Menderes'in Kütahya için yaptığı hizmetlere de değindi. Dönemin tanıklarından Adil Özkan ise Adnan Menderes'in Kütahya'ya gelişi ve tutuklanma sürecinde yaşananlarla ilgili ayrıntıları katılımcılarla paylaştı.

Etkinlik, soru cevap bölümünden sonra Adnan Menderes'in Kütahya'da çekilmiş fotoğraflarından oluşan serginin açılmasıyla sona erdi.

Haberi Paylaş

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü - 16 Eylül 2024, Pazartesi / 1186 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler