Ahmet Yakupoğlu Muharrem Ayında Anıldı

Kütahya’nın yetiştirdiği en büyük sanatçılardan Ahmet Yakupoğlu, Muharrem ayında düzenlenen Yakupoğlu Buluşmaları etkinliğiyle anıldı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından düzenlenen Yakupoğlu Buluşmaları bu kez Muharrem ayında gerçekleştirildi.

Ahmet Yakupoğlu’nun evinde düzenlenen etkinliğe Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Mustafa Baş, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Simav Teknoloji Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Cafer Özkul, il protokol üyeleri, akademik ve idari personelimiz ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte ilk konuşmayı yapan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Muharrem ayı içerisindeyiz. Biz her hafta Ahmet Yakupoğlu’nun evinde kendisini anıyoruz. Ahmet Yakupoğlu bir asra yakın hayatında sanatını gelecek nesillere aktarmak konusunda büyük gayretler sarf etmiştir. Ruhu şad olsun. Muharrem ayı etkinlikleri çerçevesinde rahmetlinin evinde sohbet edeceğiz ve musiki dinletisi dinleyeceğiz. Biz bu topraklarda şahadetin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Hz. Hüseyin’in şahadetini anarken de bu mübarek topraklarda ne kadar önemli medeniyetin mensupları olduğumuzun da idraki içerisindeyiz. Hepinize tekrardan hoş geldiniz diyorum” dedi. 

Rektörümüzün ardından Doç. Dr. Erdal Aday, Muharrem aynın öneminden ve Aşure Günü’nün nasıl ortaya çıktığından söz eden bir konuşma yaptı ve şunları söyledi:

Hem kültürümüzün yâd edilmesi ve yaşatılması, gelecek kuşaklara bu ortamların aktarılması çok mühim. Muharrem ayı, aşure ayı ve matem ayı olarak tanımlanmıştır. Muharrem ayının 10. Günü Hz. Hüseyin’in katledilmesi gününe denk gelmektedir. Devam eden günlerde de aşure pişirme geleneği var. Bir yas ve matem ayı olarak kabul edilen bu durum bugünkü manada bizim birliğimizi ve beraberliğimizi temsil eden geleneğe dönüşmüş durumda. Bu tür programların yapılması önemli. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum ve hepinizi saygıyla selamlıyorum.

DPÜ Müzik Topluluğu tarafından musiki dinletisi gerçekleştirilen etkinlikte Ahmet Yakupoğlu, gece boyunca yapılan sohbetlerle anıldı. 

Etkinliğin sonunda Ahmet Yakupoğlu Müzesi’ne bağışlanmak üzere Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’a Ali Kudret Karayiğit tarafından rebab, Meral Erdoğmuş tarafından da kitap hediye edildi.

Haberi Paylaş

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü - 24 Temmuz 2024, Çarşamba / 789 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, ahmet yakupoğlu,

Bu Kategorideki Diğer Haberler