DPÜ’de Fatih ve Osmanlı Estetik Dünyası Konferansı
Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Yazar Beşir Ayvazoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı Fatih ve Osmanlı Estetik Dünyası başlıklı konferans düzenlendi.
DPÜ, Fatih ve Osmanlı Estetik Dünyası başlıklı konferansa ev sahipliği yaptı.
GSF Ahmet Yakupoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Fatih Sultan Mehmet'in sadece bir komutan değil, aynı zamanda bir devlet adamı, bilgin ve sanatkâr olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kızıltoprak, Fatih'in İstanbul'u fethettikten sonra şehri bir kültür ve sanat merkezi hâline getirmek için büyük çaba gösterdiğini de sözlerine ekleyen Rektörümüz, "Konferansımız için aramızda olan Beşir Ayvazoğlu, Fatih dönemi Osmanlı Devleti'ni en iyi bilen isimlerden. Kendisinden çok kıymeti bilgiler edineceğimize inanıyorum" dedi.
Rektörümüzün ardından kürsüye gelen Beşir Ayvazoğlu ise Fatih'in ve Osmanlı'nın estetik anlayışını anlattığı konuşmasında Fatih'in mimari, edebiyat ve müzik gibi alanlarda önemli eserlere imza attığını vurguladı.
"İstanbul fethedildiğinde tam bir harabe durumundaydı. Haçlı seferlerinden dolayı yakılıp yıkılmış ve soyulmuştu. Hipodrom'daki 4 at heykeli bugün Venedik'tedir. Örme dikilitaş'taki bakırlar bile sökülmüştür. Fatih, bu şehri imar etmek istiyordu ama şehirde Bizans kültürü hâlâ yaygındı. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un yedi tepesinden birine saray, bir diğerine de bugün Fatih Camisi'ni içine alan külliye yapılmasını sağlamıştır. Bu iki eser Osmanlı Devleti'nin İstanbul'daki imar çalışmalarının öncüsü olmuş, diğer evler bu yapıların çevresinde şekillendi" diyen Ayvazoğlu, Osmanlı Devleti'nin sanatın pek çok alanında altın çağını Fatih döneminde yaşadığını söyledi.
Konferansın sonunda Yazar Beşir Ayvazoğlu'na etkinliğe katkılarından dolayı teşekkür edildi.