DPÜ’de Yeni Anayasa Paneli
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizde Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın katılımıyla düzenlenen Yeni Anayasa paneline ev sahipliği yaptı.
DPÜ'de Yeni Anayasa Paneli düzenlendi.
İİBF Amfi-2'de Lisansüstü Eğitim Enstitümüz tarafından gerçekleştirilen panele Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Haşim Ertekin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Cengiz Duran, Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, Afyon Kocatepe Üniversitesi öğretim üyesi Av. Doç. Dr. Altan Fahri Gülerci, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürümüz Doç. Dr. Eray Acar ve İİBF öğretim üyemiz Doç. Dr. Bakko Mehmet Bozaslan'ın yanı sıra, akademik ve idari personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, katılımcılara şu sözlerle hitap etti:
Bu panelin önemi, cumhuriyetimizin 100. yılını idrak ettiğimiz, ikinci yüzyılımıza adım attığımız bir dönemde gerçekleşmesiyle bir kat daha artıyor. Türk halkının yasalar inşa etmesinin geçmişi Osmanlı Devleti'nin en kudretli olduğu zamanlara denk gelir ki, bu dönemde Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman gibi güçlü padişahlar bu yasalara uymuş ve koyulan sınırları aşmamıştır. 1876 Kanun-i Esasi'den yana anayasalar yapma becerisi gösteren Türk milletinin bu kez sivil bir anayasa yapmayı başaracağına inanıyorum. Panelimiz için üniversitemize konuk olan Faruk Bilir ve Fahri Gülerci hocalarıma teşekkür ediyor, panelimizde konuşmacı olan öğretim üyelerimiz Mehmet ve Eray hocalarımı tebrik ediyorum. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemize 50. yılında böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptığı için Dekanımız özelinde teşekkür ediyorum ve siz değerli öğrencilerime Türkiye'nin geleceğinin şekillendirileceği böylesine önemli bir etkinliğe katılmak için bu salonu doldurduğunuz için teşekkür ederim. Hepinize saygılarımı sunuyorum.
Panelin oturum başkanlığını üstlenen Prof. Dr. Faruk Bilir, açılış konuşmasında Türkiye'nin daha önce anayasasında 19 kez değişiklik yapsa da hâlâ değiştirilmesi gereken maddeler olduğunu, değişen zamanın yeni hükümler koymayı zorunlu kıldığını belirtti. Panelde ilk sözü alan Doç. Dr. Bakko Mehmet Bozaslan, '1987'den 2017'ye Dek 1982 Anayasasında Yapılan Değişiklikler Bağlamında Mevcut Anayasanın Bütünlüğü Tartışmaları' konulu konuşmasında Türkiye'nin anayasasını daha önce 19 kez değiştirmesi ve 23 maddesini yürürlükten kaldırmasıyla devletin işleyişinde çeşitli boşluklar yarattığını ve bütünlüğünü kaybettiğini söyleyerek mevcut anayasasının ilk dört maddesi dışındaki maddelerinin değiştirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Konuşmacılardan Doç. Dr. Eray Acar, 'Yeni Anayasa Yapım Sürecinde Katılım ve Yöntem' başlıklı sunumunda "Vatandaşların görüşlerini alamayan anayasalar yapıldıktan hemen sonra eleştirilmeye başlanır. 1961 ve 1982 anayasaları yapım sürecinde halkın görüşünü başlangıçta değil en sonda almıştı. Oysa halkın görüşleriyle başlayan, sivil toplum kuruluşlarının düşüncelerini yansıtan ve meclisten geçtikten sonra yeniden halkın görüşüne sunulan anayasalara toplumlar daha fazla sahip çıkmaktadır" dedi. Av. Doç. Dr. A. Fahri Gülerci ise 'Temel Hak ve Özgürlükler Bağlamında 1982 Anayasası ve Yeni Anayasadan Beklentiler konulu bir konuşmasında "1982 Anayasası, bireysel özgürlükleri geriye götüren, bireye karşı devletin gücünü daha da artıran bir anayasadır. Bu anayasa halka verdiği özgürlükleri lütuf gibi sunan 'ancak'lar ve istisnalar anayasasıdır" ifadelerini kullandı.
Etkinlik öğrencilerimizden gelen soruların panelistler tarafından yanıtlanmasının ardından sona erdi.