DPÜ’de Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz’de Güncel Gelişmeler Konferansı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Doç. Dr. Cihat Yaycı’nın konuşmacı olarak katıldığı Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz’de Güncel Gelişmeler başlıklı konferansa ev sahipliği yaptı.

DPÜ'de Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz'de Güncel Gelişmeler Konferansı düzenlendi.

İİBF Amfi-2'de İktisadi ve İdari Bilimler Topluluğumuz düzenlenen konferansa konuşmacı Doç. Dr. Cihat Yaycı'nın yanı sıra Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Cengiz Duran, akademik ve idari personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan etkinlikte açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, katılımcılara şu sözlerle hitap etti:

PROF. DR. KIZILTOPRAK: LİDERLERİYLE, AYDINLARIYLA ÖVÜNMEK TÜRK GENÇLİĞİNİN SONUNA KADAR HAKKIDIR

Dumlupınar adını taşıyan bir üniversitenin çatısı altında bulunmak hepimizin en büyük gurur kaynağıdır. Bu vatanı bize emanet eden atalarımıza ve başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk'e minnetlerimizi ifade ediyoruz. Aziz devletimizin ikinci yüzyılına adım attığımız bu günlerde cumhuriyetimizi, değerlerimizi hatırlamamız çok faydalı. Bu bağlamda etkinliği düzenleyen Topluluğumuza ve Doç. Dr. Cihat Yaycı’ya teşekkür ediyorum.

Sevgili öğrencilerim Türk milleti tarihte büyük zaferler kazandı. Çok güçlü devletler kurduk, büyük işler yaptık. Büyük kahramanlar yetiştirdik. Siz de yarın yeni Cihat Yaycı Paşa’lar olacaksınız yeni Gazi Mustafa Kemal’ler yeni Halide Edip’ler sizin içinizden çıkacak. Türk milletinin bağımsızlığını bütün dünyaya haykıran ve bunu gerçekleşme konusunda bir an bile duraksamayan bir milletin evladı olduğunuzu unutmayın. Hepinizi saygıyla selamlıyorum, hürmetlerinizi sunuyorum.

DOÇ. DR. YAYCI: MAVİ VATAN TÜRKİYE YÜZÖLÇÜMÜNÜN %60’I KADAR BÜYÜKLÜKTE BİR ALAN

Rektörümüzün ardından katılımcılara Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz’de Güncel Gelişmeler konulu sunumunu yapan Doç. Dr. Cihat Yaycı, konuşmasına “Kütahya Dumlupınar Üniversitesine gelmek kendi üniversiteme gelmekle eş değer durumda. Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak da bu millete büyük hizmetler vermiş kıymetli bir hocamız. Bu samimi ortamda sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum” diyerek başladı ve sunumunda şu ifadeleri kullandı:

Mavi Vatan, kara yüzölçümümüzün %60’ı kadar olan bir alan. Burası canlı ve cansız kaynakların kıyıdaş ülke tarafından kullanılması hakkının olduğu münhasır ekonomik bölge denen geniş bir alan. Münhasır ekonomik bölge, kıta sahanlığından farklıdır. Yunanistan, Doğu Akdeniz'de muhatap olamaz. En doğudaki adasını sınır kabul ettirmek isteseler de buna kimse yanaşmıyor. Çünkü Yunanistan takımada ülkesi değil.

“TÜRKİYE YEDİ TARAFI DENİZLERLE ÇEVRİLİ İKİ YARIMADA ÜLKESİDİR”

Öte yandan dilimizde yer eden bir bilgiyi de düzeltmek isterim. Biz, ülke içinde hareket etmek için bazı rotalarda deniz geçmek zorunda olan bir ülkeyiz. Dolayısıyla Türkiye, bir yarımada ülkesi değildir. Türkiye, dördü Anadolu’da, üçü de Trakya’da olmak üzere yedi tarafı denizlerle çevrili iki yarımada ülkesidir.

Mavi Vatan, Doğu Akdeniz’deki çıkarlarımızı da koruyan bir belgedir. Şu an İsrail’in en çok istediği şey Gazze şeridini boşaltmak ve oraya yerleşmek. Bunun için para karşılığında Filistinlileri farklı ülkelere göndermek dâhil pek çok yolu deniyorlar. Ancak Filistinlilerin bu oyuna gelmemesi gerekiyor.

Doç. Dr. Yaycı’nın sunumunun ardından soru cevap bölümüyle devam eden konferansın sonunda Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, katılımlarından dolayı Doç. Dr. Cihat Yaycı’ya teşekkürlerini sundu.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 21 Mayıs 2024, Salı / 499 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi, dpü iktisadi ve idari bilimler fakültesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler