Dr. Öğr. Üyesi Durak’ın Projesine TÜBİTAK Desteği

DPÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü akademisyenlerimizden Dr. Öğr. Üyesi Fırat Ertaç Durak’ın yürüttüğü Saturasyon Tonu Kullananarak EDFA’nın Spektral Kazanç Ölçümü adlı proje, TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü.

DPÜ'de yürütülen Saturasyon Tonu Kullanarak EDFA'nın Spektral Kazanç Ölçümü başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye layık bulundu.

Mühendislik Fakültemizin Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Fırat Ertaç Durak tarafından yürütülen Saturasyon Tonu Kullanarak EDFA'nın Spektral Kazanç Ölçümü adlı proje kapsamında artan internet trafiği ile birlikte önemi artan optik fiber tabanlı sistemlerin üzerindeki sinyallerin zayıflamasını önlemek için kullanılan EDFA (Erbium Doped Fiber Amplifier) adlı optik yükselteçlerin spektral kazanç ölçümü için uygun maliyetli bir yöntem geliştirilmesi amaçlanıyor.

TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenen proje ile EDFA karakterizasyonunda kullanılan yüksek maliyetli WDM sistemlerine ihtiyaç duyulmadan ölçüm yapılabilecek, farklı senaryolar için EDFA'nın spektral kazancı deneysel olarak belirlenecek ve pompa lazeri dalga boyu ve yönüne bağlı olarak EDFA'nın dalga boyuna bağımlı kazanç ifadesi çıkartılacak.

Proje hakkında bir açıklama yapan Dr. Öğr. Üyesi Fırat Ertaç Durak, "Bu projenin, EDFA karakterizasyonunda kullanılan yöntemlerin geliştirilmesine ve bu alandaki bilgi birikiminin artmasına katkıda bulunacağına inanıyorum. Ayrıca, projenin sonuçları optik fiber iletişim sistemlerinin daha verimli ve güvenilir hale gelmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca proje kapsamında bir yüksek lisans tezi ile bildiri ve makale  gibi akademik çıktılar da hazırlanacaktır" dedi.

Akademisyenimizin projesinin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinin Kütahya Dumlupınar Üniversitesi açısından önemli bir kazanım olduğunu kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak: "Üniversitemizin araştırmacılarının ulusal ve uluslararası alanda önemli başarılara imza atmaya devam etmesi bizi mutlu ediyor. Dr. Öğr. Üyesi Fırat Ertaç Durak'a TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında  desteği kazanan projesi için tebriklerimi sunuyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi.

Haberi Paylaş

Basın Yayın Halkla İlişkiler - 18 Mayıs 2024, Cumartesi / 376 defa okundu.

Etiketler : dpü, kütahya, kütahya dumlupınar üniversitesi,

Bu Kategorideki Diğer Haberler